Announcement

Collapse
No announcement yet.

Koerspatronen: 9 – Omgekeerd hoofd en schouder

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Koerspatronen: 9 – Omgekeerd hoofd en schouder

  Omgekeerd hoofd en schouder koerspatroon CFD Futures Aandelen beleggen selfinvest

  Een Omgekeerd Hoofd en Schouder patroon vormt zich na een neerwaartse trend en duidt op een trendommekeer. Het patroon bestaat uit 3 opeenvolgende bodems waarvan de middenste bodem (hoofd) de laagste is en de 2 andere bodems (schouders) hoger en ruwweg even hoog zijn.

  De tussentijdse toppen tussen de bodems worden verbonden met een lijn, die de neklijn heet.

  Zoals de naam doet vermoeden bestaat het Omgekeerd Hoofd en Schouder patroon uit een linker schouder, een hoofd en een rechterschouder.

  De voorafgaande trend: Het is van belang dat er een duidelijke neerwaartse trend is om het hoofd en schouder patroon als een omkeerpatroon te kunnen laten gelden.

  Linkerschouder: Nog steeds in de neerwaartse trend maakt de linkerschouder een bodem, die het laagste punt vormt in de actuele trend. Na deze bodem volgt een stijging en vormt zo deze schouder. De top van deze stijging blijft door de band heen onder de dalend de trendlijn en houdt de trend dus intact.

  Hoofd: Vanaf de top van de linkerschouder start een daling die lager gaat dan de bodem van de linkerschouder en die het hoofd vormt. Na deze bodem volgt wederom een stijging met een top als hoogste punt. Dit hoogste punt vormt met de top van de linkerschouder een neklijn. De top, die volgt na het hoofd, breekt meestal de trendlijn.

  Rechterschouder: De daling vanaf de top van het hoofd vormt de rechterschouder. De bodem is hoger dan het hoofd en is ongeveer van dezelfde orde als de linkerschouder. De stijging, ingezet vanaf de rechterschouder, moet de neklijn breken.

  Neklijn: De neklijn wordt gevormd door de tussentijdse toppen na de rechterschouder en na het hoofd. De neklijn kan horizontaal of schuin oplopend of aflopend zijn. Indien aflopend versterkt dit de waarde van het omkeerpatroon.

  Volume: Volume kan van enig belang zijn. Normaliter is de volumetoename bij het vormen van de linkerschouder hoger dan bij de vorming van het hoofd. De afname van dit volume duidt op een verminderde verkoopdruk. De uiteindelijke volumematige bevestiging is een volume toename bij de stijging, ingezet na de rechterschouder.

  Het breken van de neklijn: Het doorbreken van de neklijn bevestigt het Hoofd en Schouder patroon. De doorbraak dient duidelijk te zijn en bij voorkeur met een volumetoename.

  Weerstand wordt steun: De neklijn, die als weerstand geldt wordt steun. Vaak maar uiteraard niet altijd zal de koers terugdalen en proberen de neklijn neerwaarts te doorbreken. Dit is een moment om eventueel een LONG positie in te leggen of een SHORT positie te sluiten.

  Koersdoel: Na het opwaarts breken van de neklijn kan men de afstand van de neklijn tot de top van het hoofd nemen als opwaarts koersdoel.


  Wil je forex verhandelen?

Working...
X