Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Trading met pivot points
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Trading met pivot points

  Pivot points zijn één van de populairste technische hulpmiddelen voor traders.

  Betekenis van pivot points

  In technische analyse is een pivot point een gebied waar de prijs waarschijnlijk zal omkeren. Ze worden uitgezet op technische grafieken met behulp van prijsgegevens van de vorige sessie en worden gebruikt om toekomstige steun- en weerstandsniveaus te voorspellen.

  Germany 40 CFD

  evolutie germany 40
  TEST een gratis demo rekening​​

  Pivot points zijn erg populair bij daghandelaren, die nooit 's nachts posities vasthouden. Voor deze handelsstijl op korte termijn is het dus essentieel om te weten wanneer de markt gedurende de dag kan omkeren.

  Hoe werken pivot points?

  Pivot points werken door berekeningen uit te voeren op de prijsactie van de laatste sessie: meestal de vorige dag, hoewel je ook pivot points over uren, weken of maanden kunt gebruiken. Deze berekeningen genereren een P-lijn en potentiële nieuwe steun- en weerstandsniveaus, die vervolgens worden uitgezet op een grafiek.

  Als een markt boven de P-lijn handelt, is dit over het algemeen een bullish signaal. Als de markt onder de P-lijn handelt, wordt dit over het algemeen als bearish beschouwd. Steun- en weerstandsniveaus kunnen je trading gedurende de dag beïnvloeden. Aan het begin van de volgende sessie kun je dan een nieuwe reeks niveaus berekenen op basis van de vorige prijsactie.​

  Hoe worden pivot points berekend

  Om pivot points te berekenen, voer je een reeks wiskundige functies uit op de koersgegevens van de vorige sessie. Elke functie geeft je een nieuw pivot point level, waarbij sommige support zones berekenen en andere resistance zones. Wanneer je handelt, hoef je deze berekeningen niet zelf uit te voeren: de pivot point indicator doet dit automatisch voor je. Maar als je de wiskunde achter de indicator begrijpt, kun je beslissen of pivot point trading iets voor jou is.​

  Pivot points formule

  Er zijn een aantal formules die elk een andere lijn geven. De eerste geeft de P-lijn, die de basis is voor de rest van de berekeningen. De formule voor P is als volgt:

  P = (Hoog + Laag + Slot) / 3

  P is dus een gemiddelde van de vorige marktprijzen (high, low en close). Als de FTSE 100 een high van 7120 bereikt, een low van 7050 en sluit op 7100, dan zou P (7100 + 7050 + 7120 = 21.270 / 3) 7090 zijn.

  Vanaf hier kun je steun- en weerstandsniveaus berekenen, meestal S1, S2, R1 en R2 genoemd. Hier zijn de formules voor elk:

  S1 = (P x 2) - Hoog

  S2 = P - (Hoog - Laag)

  R1 = (P x 2) - Laag

  R2 = P + (Hoog - Laag)

  Om te zien hoe dit in zijn werk gaat, kunnen we de cijfers uit ons FTSE-voorbeeld hierboven invoegen:

  S1 = (7090 x 2) - 7120 = 7060

  S2 = 7090 - (7120 - 7050) = 7020

  R1 = (7090 x 2) - 7050 = 7130

  R2 = 7090 + (7120 - 7050) = 7160​

  Hoe handelen met pivot points

  De meest gebruikelijke methode om te handelen met pivot points is de P-lijn te gebruiken om de huidige trend en het momentum van de markt te meten. Als de prijs momenteel boven de P-lijn ligt, is dat een teken dat de stieren het voor het zeggen hebben. Als de prijs onder de P-lijn ligt, is dat een teken dat de beren het voor het zeggen hebben. Soms zweeft de markt rond de P-lijn, maar worstelt om deze te overschrijden. Dit kan een besluiteloosheid betekenen aan de kant van kopers en verkopers.​

  Steun en weerstand met pivot points

  Wanneer een trend begint, gebruiken traders de S1, S2, R1 en R2 lijnen als potentiële steun- en weerstandsgebieden. Range traders kunnen bijvoorbeeld kopen wanneer de koers naar beneden beweegt naar S1 en dan verkopen wanneer ze omhoog beweegt naar R1. Je kunt ook kijken naar uitbraken over een steun- of weerstandslijn als signaal voor nieuwe trends.

  Zoals met elk technisch hulpmiddel, is het beste om pivot points te gebruiken in combinatie met andere indicatoren en signalen. Je moet controleren of de P, S en R lijnen correleren met eerder bekende steun- en weerstandsniveaus, of zoeken naar een omkeerpatroon voor een sterker signaal van verandering in het sentiment.​

  Voorbeeld van een pivot point trading strategie

  Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een range trading strategie met behulp van pivot points op de EUR/GBP.

  Eerst gebruik je de pivot point indicator om de P, S en R lijnen op je grafiek te berekenen. Je kunt dan controleren of de EUR/GBP boven of onder P staat. Dit zou je een indicatie moeten geven van het huidige marktsentiment.

  In dit stadium is het ook de moeite waard om te controleren of een van de lijnen correleert met eerdere belangrijke steun- of weerstandsniveaus. Het is dan waarschijnlijker dat de koers op dit punt zal omkeren, wat een kans betekent voor onze range trading strategie.​

  EUR/GBP

  evolutie eur gbp
  TEST een gratis demo rekening

  Na rond P te hebben geschommeld, nadert de EUR/GBP R1, wat overeenkomt met een eerder weerstandsniveau. Het signaal wordt sterker wanneer de markt R1 meerdere keren test, maar nooit doorbreekt. In dit stadium kunnen we overwegen om een short positie te openen met een stop tussen R1 en R2 en een koersdoel op P of S1.

  Zoals je kunt zien, zou de trade winstgevend zijn geweest, waardoor we 28 pts winst konden maken.​​

  Zijn pivot points betrouwbaar?

  Pivot points zijn een populaire indicator. Veel traders gebruiken deze indicator, wat hun betrouwbaarheid vergroot, vooral in liquide markten.

  Ze geven echter alleen bij benadering de gebieden aan waar een markt zal omkeren. Zoals we hierboven zagen, zijn ze het meest effectief in combinatie met aanvullende technische analyse. Bevestigen dat S & R-niveaus op één lijn liggen met eerdere steun of weerstand, of wachten tot een markt een lijn herhaaldelijk test, geeft een beter signaal.​

  Pivot points en Fibonacci-retracements

  Pivot points zijn vergelijkbaar met Fibonacci retracements en beide indicatoren gebruiken eerdere prijsactie om verwachte omkeerzones op een grafiek te bepalen. Ze werken echter op verschillende manieren.

  De Fibonacci retracement tool toont bekende Fibonacci ratio niveaus op een grafiek gebaseerd op een vorige significante beweging. Dus als de FTSE 100 een grote rally maakt en daarna omkeert, kun je Fibonacci-retracement gebruiken om uit te zetten waar de omkering volgens de Fibonacci-theorie zou kunnen eindigen.

  Zoals we hebben gezien, maken pivot points berekeningen op basis van prijsgegevens van de vorige sessie. Ze hebben daarom geen significante beweging nodig om te werken en maken geen gebruik van Fibonacci analyse.

  Sommige traders combineren pivot points met Fibonacci retracement - immers, als een pivot lijn op hetzelfde niveau valt als een Fibonacci retracement, is het signaal voor een reversal veel sterker.​


  "We willen onszelf als winnaars zien, maar succesvolle handelaren richten zich altijd op hun verliezen."

  - Peter Borish -​​​
  Last edited by Leren traden; 16-06-2023, 12:35.
Working...
X