Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Aandelenhandel: definitie, voorbeelden en hoe handelen
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Aandelenhandel: definitie, voorbeelden en hoe handelen

  Aandelenhandel is het kopen en verkopen van aandelen in bedrijven, beleggingsfondsen of exchange-traded funds (ETF's). In de afgelopen jaren is aandelenhandel ook synoniem geworden aan de speculatieve kant van de financiële markten, waaronder de handel in aandelenderivaten - waar we later op terug zullen komen.

  Wat is een aandelenmarkt?

  Aandelenmarkten zijn markten waarop aandelen van bedrijven kunnen worden uitgegeven en verhandeld. Er zijn twee soorten aandelenmarkten: aandelenbeurzen en OTC-markten.

  Op de beurs verhandelde aandelen

  Effectenbeurzen zijn overal ter wereld te vinden. De bekendste voorbeelden zijn de New York Stock Exchange (NYSE) en de London Stock Exchange (LSE).

  Aanvankelijk zijn bedrijven privé, wat betekent dat slechts een paar mensen - vaak oprichters, werknemers en durfkapitalisten - ze bezitten. Vervolgens besluiten sommige bedrijven om naar de beurs te gaan om hun bedrijf uit te breiden door kapitaal op te halen en naamsbekendheid op te bouwen. Hiervoor moeten ze aandelen uitgeven. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is via een Initial Public Offering (IPO), een SPAC-transactie of een directe beursnotering.

  Het bedrijf verkoopt een bepaald percentage van zijn belang in ruil voor kapitaal van instellingen en investeerders, in wat bekend staat als de primaire markt. Zodra de aandelen genoteerd zijn, begint de handel op de secundaire markt, d.w.z. de aandelen worden verkocht van de ene investeerder aan de andere.

  De aandelen die op de beurs worden verhandeld, zijn streng gereguleerd. Er is een openbaar orderboek waarin alle transacties en verhandelde volumes per dag worden bijgehouden. Daarnaast moeten bedrijven, om genoteerd te worden, bepaalde liquiditeitsniveaus bereiken en zich verplichten tot het verstrekken van rapporten, zoals jaarverslagen en tussentijdse winstprognoses.​

  OTC-aandelen

  OTC-aandelen zijn over het algemeen aandelen of privébedrijven die niet voldoen aan de wettelijke vereisten van de aandelenbeurzen. OTC-aandelen worden verhandeld via makelaars of rechtstreeks tussen twee beleggers. OTC-markten zijn veel minder gereguleerd, omdat transacties niet openbaar worden geregistreerd, en hun liquiditeit is veel lager.​

  Hoe werkt aandelenhandel?

  Aandelenhandel is het matchen van vraag en aanbod op een open markt. Er zijn twee prijzen op de aandelenmarkt:
  • Bid price - de prijs die een koper biedt aan een verkoper
  • Ask price - de prijs die een verkoper van een koper wil krijgen.

  Als deze prijzen overeenkomen, vindt er een verkoop plaats. Maar omdat er veel deelnemers zijn die dezelfde aandelen willen kopen en verkopen, fluctueren de prijzen afhankelijk van de beste prijs op dat moment. Wanneer er veel vraag is naar een aandeel stijgt de prijs omdat verkopers meer kunnen vragen voor het aandeel. Aan de andere kant, als een bedrijf het niet goed doet, daalt de vraag naar aandelen en kunnen verkopers het moeilijk vinden om iemand te vinden die hun aandelen wil kopen. Om te verkopen zullen ze hun prijzen moeten verlagen.​

  Hoe verhandel ik aandelen?

  Er zijn twee verschillende manieren om aandelen te verhandelen: door direct in de aandelen van het bedrijf te beleggen of door derivaten te gebruiken.

  Wat is aandelenhandel in contanten?

  Beleggen in aandelen staat vaak bekend als "aandelenhandel in contanten", omdat het gaat om het kopen en verkopen van aandelen en ETF's direct (of in contanten). Om dit te doen, moet je een broker hebben die de transacties namens jou uitvoert, omdat de meeste aandelenbeurzen particulieren geen toegang geven tot een orderboek.

  Je wordt eigenaar van de aandelen die je koopt en houdt ze vast in de hoop dat de prijs zal stijgen en je ze later met winst kunt verkopen. Als aandeelhouder geniet je van bepaalde rechten, zoals het recht om te stemmen over beslissingen en om dividenden te ontvangen als het bedrijf ze uitgeeft.​

  Wat is aandelenderivatenhandel?

  Bij de handel in aandelenderivaten worden derivaten gebruikt om de onderliggende prijs van een bedrijf te verhandelen. Derivaten worden gebruikt als speculatieve activa omdat je het actief niet hoeft te bezitten om het te verhandelen. Dus als je een shortpositie wilt openen in een aandeel waarvan de waarde zal dalen, heb je geen aandelen nodig om het te verkopen.

  Er zijn verschillende derivaten die je kunt gebruiken om aandelen te verhandelen. De meest voorkomende zijn:
  • Opties - deze contracten geven de houder het recht, maar niet de verplichting, om aandelen van een bedrijf te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op een vastgestelde vervaldatum.
  • CFD's - een overeenkomst om het verschil in prijs van de aandelen van een bedrijf uit te wisselen tussen het openen en sluiten van een positie.
  • De meeste derivaten hebben een hefboomwerking, wat betekent dat je alleen een marge nodig hebt om een positie te openen met volledige blootstelling aan de markt. Winsten en verliezen zijn echter gebaseerd op de totale waarde van de transactie, niet alleen op de marge. Daarom is het zo belangrijk om je risico's goed af te dekken.​  "We willen onszelf als winnaars zien, maar succesvolle handelaren richten zich altijd op hun verliezen."

  - Peter Borish -​​
  Last edited by Leren traden; 13-06-2023, 15:43.
Working...
X