Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De meest voorkomende fouten: handelen vóór het nieuws
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De meest voorkomende fouten: handelen vóór het nieuws

    De handelskalender staat vol met afspraken. Bijna elke handelsdag is er vers nieuws. Sommige daarvan beïnvloeden de prijzen meer, andere minder. En niet al deze nieuwsberichten zijn gebeurtenissen waarop handelaren zich kunnen voorbereiden. Voor sommigen komt nieuws als een verrassing, zoals vroege kwartaalcijfers van bedrijven.

    Veel zaken worden echter ruim van tevoren vastgelegd. En deze moeten op de agenda staan, bijvoorbeeld via kant-en-klare kalenders. Tot de belangrijkste data behoren maandelijkse economische cijfers zoals de Ifo Business Climate Index, het Amerikaanse Arbeidsmarktrapport en diverse bijeenkomsten van centrale banken, alsmede de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidscijfers.

    Vooral politiek nieuws verbaast ons telkens weer. Daar waren dit jaar enkele goede voorbeelden van: De Brexit-stemming in het VK, de overwinning van Trump in de VS en het mislukken van de grondwetshervorming in Italië. Niemand weet van tevoren hoe zulke gebeurtenissen zullen aflopen.

    Belangrijker nog is dat niemand kan weten hoe de markt uiteindelijk op een bepaalde gebeurtenis zal reageren. De eerste reactie mag voor de hand liggen, maar het sentiment kan onverwacht snel omslaan en verkeerd gepositioneerde traders in grote verliezen storten als zij bij hun scenario blijven. Ook dit is duidelijk gebleken uit de drie bovengenoemde gebeurtenissen.


    Uiteindelijk kan hieruit één duidelijke conclusie worden getrokken: U moet geen weddenschappen op de markt afsluiten in de aanloop naar belangrijke gebeurtenissen, alleen maar om "hopelijk" gelijk te krijgen. Dit komt omdat het daaraan verbonden risico niet kan worden ingeschat, zodat een transactie op dit punt puur gokken wordt. Pas wanneer de markt een eerste reactie vertoont, kunnen er analyses en handelsmogelijkheden uit worden afgeleid.

    Maar wat te doen met open posities in de portefeuille wanneer er belangrijke gebeurtenissen op til zijn? Hier hangt het af van de tijdshorizon en of er zowel long- als shortposities bestaan. In geval van twijfel kan voor korte tijd een hedge worden opgebouwd - idealiter via short posities op een index die snel weer kunnen worden gesloten. Putopties daarentegen zijn meestal contraproductief omdat ze te duur zijn en dus alleen werken in een negatief extreem scenario.

    Er is nog een andere, proactieve optie: aangezien belangrijke gebeurtenissen ruim van tevoren bekend zijn, kunnen handelaren deze tijd gebruiken om de portefeuille van slecht presterende posities op voorhand te zuiveren. Gedeeltelijke winsten kunnen worden genomen op trades die ver in het positieve gebied liggen. Idealiter is de blootstelling vóór het nieuws laag en kan men zich dan heroriënteren afhankelijk van de marktreactie.

    Veel beginners geloven dat goede handelaren de markt onder controle hebben. Maar dit is niet waar. Niemand kan de markt beheersen. Het enige wat je als trader kunt controleren, ben je zelf, welke posities je inneemt, hoe groot ze zijn en hoe je je risico beheert.

    B1) Verrassing na het referendum in Italië

    Voor het weekend was het raadzaam om bestaande posities grotendeels te sluiten. De eerste reactie op de verworpen grondwetswijziging in Italië was, zoals verwacht, negatief. Maar niemand had de daaropvolgende marktbeweging van 300 punten opwaarts verwacht. Wie de fout maakte om voor het nieuws te handelen, verloor in het ergste geval twee keer.

    Click image for larger version  Name:	hu.jpg Views:	0 Size:	21.7 KB ID:	4904






    "Grote prijsveranderingen worden meestal gevolgd door meer grote veranderingen, positief of negatief.
    Kleine veranderingen worden meestal gevolgd door meer kleine veranderingen. Volatiliteit clustert."


    - Benoit B. Mandelbrot -
    Last edited by Leren traden; 18-08-2022, 07:25.
Working...
X