Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Lopen we zijwaarts of zitten we in een trend?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lopen we zijwaarts of zitten we in een trend?

    Handelaren klagen vaak dat zij moeite hebben om te schakelen tussen trendmarkten en zijwaartse markten. Veel traders maken goede winsten in trendfases ... alleen om ze weer weg te geven in trendloze zijwaartse bewegingen.

    Trendstrategieën werken niet meerAnalyse


    Vanuit een visueel oogpunt kunt u in een grafiek natuurlijk zien (achteraf gezien) dat de meest recente prijstrend consolideert en wankelt. Vaak verandert het dan in een min of meer kleine range, die niet erg gemakkelijk te verhandelen is. En hier beginnen de problemen. De strategieën van trend traders werken niet meer omdat hun stops nutteloos worden. In een zijwaartse beweging worden de winstdoelen dan ook niet meer gehaald en dus overtreffen de verliezers de winnaars.

    Keltner beschrijft een eenvoudige en effectieve indicator


    Hulp kan worden geboden door een indicator die reeds in 1960 werd geïntroduceerd door Chester W. Keltner in zijn boek "How to Make Money in Commodities". Het is inderdaad een zeer eenvoudige indicator, bestaande uit een centraal voortschrijdend gemiddelde en twee lijnen boven en onder de gemiddelde lijn (kanaal), die het bereik van de prijstrend bestrijken. Het gereedschap werd uiteindelijk naar Keltner genoemd, hoewel hij zelf ontkende de auteur te zijn.

    Een instrument voor handelaren in grondstoffentrends


    Het idee zelf was misschien niets nieuws. Fixed range channels waren al tientallen jaren in gebruik bij handelaren, maar misschien was het Keltner, die een graanhandelaar was, die het idee gewoon van zijn collega's overnam. Keltner zelf nam de 10-daagse EMA voor de centrale lijn. 20 dagen is een alternatief.

    Duidelijke koop- en verkoopsignalen


    Aangezien dit een trendsysteem is, wordt een koopsignaal gegenereerd zodra de koers door het bovenste kanaal naar boven breekt. Omgekeerd krijgen wij een verkoopsignaal wanneer de koers het onderste kanaal neerwaarts doorbreekt.

    De middellijn als steun


    In een stijgende markttrend zal de trader de middellijn gebruiken om verdere posities op te bouwen wanneer deze wordt bereikt. In een dalende markt is natuurlijk het omgekeerde waar. Als het Keltner Kanaal zijwaarts beweegt, kan de trader de bovenkant van het bovenste kanaal gebruiken om een long positie te sluiten. De onderste rand wordt dan logischerwijze gebruikt om eventuele short posities te sluiten. Op die manier bestaat de mogelijkheid dat verliezen in een zijwaartse beweging worden beperkt of zelfs in winst worden omgezet.

    Eurostoxx50 Index Intraday-Chart

    Eurostoxx50


    In het voorbeeld hierboven zien we hoe de Eurostoxx 50 Index zijwaarts evolueerde van september tot november 2012. Een trader die met het Keltner Kanaal zou hebben gewerkt, zou ook in deze fase winst kunnen maken. Natuurlijk werd het gemakkelijker vanaf het moment dat de index op 23 november door het bovenste kanaal opwaarts brak en zo een koopsignaal afleverde. Het is te zien dat vanaf dat moment de middenlijn als steun diende.





    "Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt"

    - Confusius -
    Last edited by Leren traden; 03-06-2022, 14:54.
Working...
X