Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De Warren Buffet Regels
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • De Warren Buffet Regels

  Voordat we beginnen met beleggen of handelen is het raadzaam om te luisteren naar de beste belegger ter wereld en zijn naam, zoals iedereen weet, is Warren Buffet. Een van zijn beroemdste citaten is:

  1. verlies nooit geld!

  2. vergeet nooit regel 1.


  Wanneer de beroemdste belegger beweert dat kapitaalbehoud de topprioriteit is voor een belegger, moet hij dus een zeer goede reden hebben. Wat deze grap van Warren Buffet inhoudt, is de kwintessens van wat je de ijzeren mathematische wet van zelfbehoud kunt noemen. Hier is de bijbehorende tabel:

  Opgelopen verlies in % (drawdown) Vereiste winst in %
  5 % 5 %
  10 % 11 %
  15 % 18 %
  20 % 25 %
  25 % 33 %
  30 % 43 %
  50 % 100 %
  75 % 300 %
  90 % 900 %

  Drawdown is een verlies op een rekening dat door handelstransacties is ontstaan. Dit verlies kan worden veroorzaakt door één enkele transactie of door een reeks transacties die de rekening hebben gedevalueerd.

  Tegelijkertijd zie je ook hoeveel winst je moet binnenhalen om de rekening weer 'break-even' te krijgen. Als u begint met € 10.000 en 10% verliest, d.w.z. € 1.000, dan is 10% terugwinnen niet genoeg om uw rekening weer op € 10.000 te brengen. Je moet 11% winst maken. Dit is te doen, zou je zeggen. En dat is het ook. 11% winst op de beurs is heel goed mogelijk.
  Trading
  Maar waarom moet je nu 11% winnen en niet 10%? Welnu, na een verlies van € 1.000 is uw kapitaal kleiner geworden, dus moet u procentueel meer winst maken (in verhouding tot uw huidige kapitaal) om weer kostendekkend te worden. Nominaal is het ook ongeveer € 1.000, precies hetzelfde bedrag dat u met uw trades hebt verloren, maar uw kapitaal is kleiner (u hebt minder munitie).

  Verliest u echter 20%, dan is de winst die nodig is om het break-even-punt te heroveren, al opgelopen tot 25%. Zie je, het wordt moeilijker. En als u 50% verliest (niet ongewoon voor beginners), dan moet u al een prestatie van 100% leveren om uw startkapitaal terug te zien. Om nog maar te zwijgen van de winst...

  Als u de tabel bestudeert (en wij verzoeken u dringend dit te doen als dit onderwerp nieuw voor u is) zult u zien dat het met verdere verliezen steeds moeilijker wordt om terug te komen. Bij zeer hoge verliezen (70%-90%) wordt het streven bijna onmogelijk.

  Met andere woorden, het toenemende verlies (erg genoeg) is een rekenkundig gevolg en de winst die je moet maken om het verlies te compenseren is een meetkundig gevolg. Dit betekent dat de taak exponentieel moeilijker wordt naarmate de verliezen toenemen.

  En nu begrijpt u misschien waarom Warren Buffet's grapje een zeer serieus advies is. Er zit tientallen jaren ervaring achter.
  “The hardest thing in the world to understand is income tax.”

  ― Albert Einstein
  Last edited by Leren traden; 29-04-2022, 20:25.
Working...
X