Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Grafiekanalyse voor handelaren: Fibonacci
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Grafiekanalyse voor handelaren: Fibonacci

    De Fibonacci techniek gaat terug op een oude getallenreeks. Dit werd gedocumenteerd door Leonardo Fibonacci meer dan 800 jaar geleden. Het resultaat van een eenvoudige berekening: de reeks begint met de getallen 0 en 1; alle volgende getallen worden berekend uit de som van de laatste twee.

    Dus het 3e cijfer van de reeks is 0 + 1 = 1. Het 4e cijfer 1 + 1 = 2. Het 5e cijfer 1 + 2 = 3. Dan 2 + 3 = 5 enzovoort. Op zichzelf beschouwd, is dit blijkbaar niets bijzonders. Maar studies uit verschillende gebieden van de natuur hebben aangetoond dat bepaalde relaties van deze getallen steeds weer voorkomen, bijvoorbeeld in de structuren van planten.

    Dit concept kan ook worden toegepast op de beurskoersen. Het argument: als de relaties in de natuur vaak voorkomen, waarom dan niet ook in de prijzen? Dit is hoe Fibonacci zijn weg vond in de technische analyse. Hier worden bepaalde instrumenten gebruikt om na te gaan in welke mate bepaalde relaties van getallen tot elkaar tot uiting komen in de vorming van hoogte- en dieptepunten.


    Laten we eens kijken naar een eenvoudig voorbeeld. De verhouding van het ene Fibonacci getal en het volgende nadert de waarde van 0,618. Deze ratio kan worden toegepast op een koersbeweging wanneer de koers eerst impulsief stijgt en dan aan een correctie begint. In termen van de range van het laagste punt tot het hoogste punt van de beweging, zou deze terugval precies 61,8% kunnen corrigeren voordat de uptrend wordt voortgezet. Het omgekeerde van 1 - 0,618 is ook mogelijk, zodat de koers reeds zou kunnen draaien na een correctie van 38,2%. Een ander belangrijk punt is het 50% retracement.

    De ervaring leert dat Fibonacci-relaties bijzonder goed werken in "trossen". Dit verwijst naar prijsniveaus waarop de relaties van verschillende tijdniveaus elkaar overlappen. Zo'n Fibonacci cluster ontstaat bijvoorbeeld wanneer het 38,2% retracement op de daggrafiek (bijna) hetzelfde prijsniveau laat zien als het 50% retracement op de 15-minuten grafiek. Hier neemt de waarschijnlijkheid toe dat er tenminste een tijdelijke ommekeer in dit gebied zal komen.

    Naast retracements zijn er ook Fibonacci extensies. Dit zijn projecties gebaseerd op een initiƫle beweging die aangeven waar de koers nog heen zou kunnen gaan (en waar winstnemingen of tegen-trend trades gepast zouden zijn). Markeringen die vaak worden gebruikt zijn 161,8% en 261,8% van de oorspronkelijke beweging.

    Maar er is ook een probleem met Fibonacci hulpmiddelen: Het is van tevoren onduidelijk welk niveau in werking zal worden gesteld en of een van de markeringen relevant is voor de respectieve beweging. Het heeft dus geen zin om op elk niveau een handel te proberen. Een van de keuzemogelijkheden zijn snelle, zuivere tegenbewegingen waarbij een Fibonacci niveau prominent aanwezig lijkt te zijn en een retracement technisch gezien toch "overdue" is.

    B1) Intraday Fibonacci retracements in de DAX

    Na impulsieve bewegingen geven Fibonacci retracements goede aanwijzingen voor mogelijke niveaus om trades te plaatsen.

    Fibonacci








    "Tenzij je je aandelen met 50% kunt zien dalen zonder in paniek te raken, moet je niet in de aandelenmarkt zitten."

    - Warren Buffett -
Working...
X