Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoog kopen en laag verkopen - Waarom velen verliezen
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hoog kopen en laag verkopen - Waarom velen verliezen

    Eigenlijk kan alles heel simpel zijn. Koop ETF's wanneer de koersen dalen, wacht een paar jaar, en verkoop dan weer op een hoog niveau. Als ik naar een 20-jarige grafiek van de DAX kijk, zou dat geweldig hebben uitgepakt.
    Maar er is een addertje onder het gras: de meeste beleggers hebben de neiging het tegenovergestelde te doen. Ze kopen duur en verkopen goedkoop. Verschillende studies hebben dit keer op keer aangetoond. [1] [2] [3] Concreet is het rendement dat de gemiddelde belegger daadwerkelijk behaalt bijna 2% per jaar (!) slechter dan met een zeer eenvoudige buy-and-hold strategie.


    Met andere woorden, de DAX kan in de afgelopen 20 jaar met 400% zijn gestegen. Maar dat betekent niet dat de gemiddelde belegger deze stijging heeft bereikt - het was waarschijnlijk aanzienlijk minder. Overigens heeft dit effect niet alleen gevolgen voor ETF-beleggers. Het is hetzelfde met actieve fondsen. "Het rendement op aandelen is meestal lager na kapitaalinjecties en meestal hoger na kapitaaluitkeringen."

    De paradox van het traden

    Maar waarom kopen zoveel beleggers op hoge niveaus? Het antwoord is vooral psychologisch: wie niet in de buurt is wanneer de prijzen stijgen en het nieuws van vrienden hoort dat (schijnbaar) iedereen profiteert, krijgt hij het gevoel dat hij iets mist. Deze angst is sterker dan het gevoel van risico en beïnvloedt ons beoordelingsvermogen. Je denkt dat het vanaf nu bergopwaarts zal blijven gaan. Met elke verdere opwaartse beweging neemt het ongeduld toe, en op een gegeven moment stap je gewoon in. Gewoon om mee te zijn.

    En het wordt nog paradoxaler. Want als u eenmaal geïnvesteerd bent, zult u niet zo snel op uw beslissing terugkomen vanwege kleine verliezen. Het is tenslotte een "langetermijninvestering". Met deze logica slagen beleggers erin lang stand te houden wanneer de prijzen beginnen te dalen. Maar op een gegeven moment wordt de pijn voor velen te veel. Vaak gebeurt dit na dagen of weken van neerwaartse beweging en alleen maar slecht nieuws. Het lijkt dan alsof de wereld vergaat en er de prijzen nooit meer zullen stijgen. Op dit punt gooien veel beleggers de handdoek in de ring.

    Het gekke is dat de timing verbazingwekkend goed is. Alleen precies de verkeerde kant op. Een grafiek van BlackRock, bijvoorbeeld, liet dit heel duidelijk zien. Daar werd een hoge nettokapitaaluitstroom waargenomen op een laag niveau na de aanzienlijke neerwaartse beweging in 2008 - een nogal slecht gekozen exitpunt, en toch door velen uitgevoerd.

    Ik suggereer niet dat het gemakkelijk is correct te handelen. Dat is het helemaal niet, integendeel. Investeren en handelen is moeilijk! Het ziet er alleen gemakkelijk uit als je het achteraf bekijkt. Maar iedereen die ooit met echt geld door deze fasen is gegaan, weet precies hoe het voelt en hoe sterk het onze gedachten en daden beïnvloedt. Passief beleggen met ETF's kan een goede zaak zijn. Maar uiteindelijk is dit ook een strategie waar je je aan moet houden! Zowel in goede als in slechte tijden. En deze tijden kunnen soms langer duren dan men ooit gedacht zou hebben. Zelfs Warren Buffett heeft met Berkshire Hathaway drawdowns van ongeveer 50% moeten doorstaan en is op lange termijn toch één van de beste beleggers aller tijden.

    Bronnen:
    [1] Hsu, J. / Myers, B. W. / Whitby, R. (2014), Timing Poorly, A Guide to Generating Poor Returns While Investing in Successful Strategies, Journal of Portfolio Management (forthcoming Winter 2016).

    [2] Friesen, G. C. / Sapp, T. R. A. (2007), Mutual fund flows and investor returns, An empirical examination of fund investor timing ability, Journal of Banking and Finance, Vol. 31, S. 2796-2816.

    [3] Dichev, I. D. (2004), What are stock investors’ actual historical returns, Evidence from dollar-weighted returns, Working Paper, University of Michigan.
    Bent u een actieve belegger?
    • Ga naar www.whselfinvest.com en probeer een demo of open een rekening.
    • Gebruik de TradeWizard in het NanoTrader platform om uw eerste order te plaatsen.
    • Bescherm uw posities met automatische bracket orders

    "Brede diversificatie is alleen nodig als beleggers niet begrijpen waar ze mee bezig zijn."

    - Warren Buffett

    Last edited by Leren traden; 21-03-2022, 18:07.
Working...
X