Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Save havens: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Save havens: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

    Beleggen in veilige activa biedt beleggers en traders een mechanisme om de turbulentie op de financiële markten te doorstaan, of het nu gaat om defensieve beleggingen in aandelen, grondstoffen of valuta's.

    save havens belegingen

    Wat is een save haven?

    De term "veilige haven" (save haven) wordt in het financiële jargon gebruikt om te verwijzen naar een type belegging dat is ontworpen om ten minste consistent te zijn en, in het beste geval, in waarde te stijgen, terwijl andere beleggingen aan onvoorspelbare schommelingen onderhevig zijn.

    Beleggingsportefeuilles die worden omschreven als "voorzichtig" of die over het algemeen worden beschouwd als portefeuilles met een betrekkelijk laag risico, hebben in vergelijking met andere soorten beleggingen een hoog aandeel aan veilige havens.

    Wat maakt een activa een save haven?

    Een veilige haven binnen een portefeuille is een belegging die een financieel adviseur doorgaans classificeert als een stabiele belegging op lange termijn.

    Door in een veilige haven te beleggen, kan een belegger zowel bearmarkten op lange termijn als marktturbulentie op korte termijn doorstaan.
    Bijna elk verhandelbaar instrument kan een veilige haven zijn, of het nu gaat om een valuta, een aandeel of een grondstof.

    Bepaalde activa hebben de reputatie betrouwbare veilige havens te zijn. Beleggers en traders moeten echter eerst nagaan wat de oorzaak is van een individuele marktdaling alvorens te overwegen welke activa veilige havens zijn.
    Veilige havens zijn ook voor handelaars vaak het overwegen waard. Zij kunnen bijvoorbeeld profiteren van veilige havens door aandelen- of grondstoffen-CFD's te kopen als zij denken dat deze activa klaar zijn om te stijgen.

    Wat is het doel van een veilige haven?

    Veilige havens kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid van strategieën, zoals
    • Beleggen op lange termijn om over een aantal jaren winst te maken.
    • Vermindering van het totale risico van de portefeuille in meer volatiele activa.
    • Wanneer de marktomstandigheden om een defensiever gedrag vragen


    Wat is een veilige haven valuta?

    Sommige valuta's worden als veilige havens beschouwd. Traders en beleggers trachten hun liquide middelen in deze valuta's om te zetten, afhankelijk van de prestaties van hun 'lokale' valuta's.

    De Zwitserse frank is zo'n belegging. Gezien de stabiliteit van de Zwitserse regering en het Zwitserse financiële systeem, doet de CHF het gewoonlijk goed wanneer de grote economieën het moeilijk hebben.
    Zwitserland heeft een diepgewortelde, veilige en stabiele banksector, een kapitaalmarkt met een lage volatiliteit, geen noemenswaardige werkloosheid, een hoge levensstandaard en positieve handelsbalanscijfers. En de historische onafhankelijkheid van de Alpennatie van de Europese Unie beschermt haar tegen veel geopolitieke gebeurtenissen.

    De US dollar wordt regelmatig beschouwd als een veilige haven voor bedrijven die te maken hebben met valutaire onzekerheden in eigen land, aangezien het de reservevaluta van de wereld is en veel internationale transacties in deze valuta worden verricht.

    De Japanse yen is een andere relatief veilige haven voor valutahandelaren. De strenge beleidsmaatregelen die de Japanse regering na de bankencrisis van eind jaren negentig heeft ingevoerd - zoals de historische kwantitatieve versoepeling en de verscherpte maatregelen om bank faillissementen aan te pakken - hebben ertoe geleid dat de Japanse munt in vergelijking met vele andere valuta's hoog aanzien staat.

    Wat zijn nog meer veilige havens?

    Sinds het einde van de bronstijd wordt goud beschouwd als een waardevol goed. Omdat het een fysiek goed is, wordt de waarde ervan niet beïnvloed door de rentebeslissingen van een regering. Het behoudt ook zijn waarde omdat het niet gecreëerd kan worden (in tegenstelling tot geld, dat zijn waarde kan verliezen wanneer een regering het tempo verhoogt waarmee nieuwe bankbiljetten worden gedrukt).

    Goud heeft in de loop der tijden altijd zijn waarde behouden. Als klassieke verzekeringspolis zich tegen ongunstige economische gebeurtenissen willen beschermen, is het beroemde gele metaal één van de bekendste veilige havens. Langdurige beurscrashes en bearmarkten zetten beleggers er vaak toe aan hun geld in goud te steken, wat de prijs natuurlijk opdrijft door de toegenomen vraag.

    Andere grondstoffen zoals zilver, koper, suiker, maïs en vee bewegen vaak in de tegenovergestelde richting van aandelen en obligaties en kunnen daarom ook als veilige havens dienen.

    Wat zijn defensieve aandelen?

    Bepaalde aandelen, waaronder nutsbedrijven, bedrijven in de gezondheidszorg, biotechnologie en consumptiegoederen, worden over het algemeen beschouwd als betrouwbare, veilige waarden. Mensen moeten immers nog steeds voedsel, gezondheidsproducten en elementaire huishoudelijke goederen kopen, ongeacht de marktomstandigheden. De specifieke problemen die een rol speelden bij de coronavirus pandemie in 2020, waarbij de aandelen aanvankelijk over de hele linie kelderden, maakten van veel technologiebedrijven sterke defensieve aandelen, terwijl de telewerk-industrie als paddenstoelen uit de grond schoot.

    Wat zijn de beste safe havens?

    Het is niet mogelijk om categorisch te zeggen wat de beste safe haven-beleggingen zijn. Een zorgvuldige algemene afweging van de marktsituatie is vereist om te beoordelen welke instrumenten de meeste zekerheid kunnen bieden. Er zijn momenten waarop het raadzaam is te diversifiëren over een reeks veilige havenactiva en een ander moment waarop traders en beleggers zich moeten beperken tot een relatief kleine selectie. Staatsobligaties, bedrijfsobligaties, edele metalen en hoogdividendaandelen behoren tot de defensieve beleggingen die veel financieel adviseurs hun klanten zullen aanbevelen.

    Hoe hebben save havens zich in het verleden ontwikkeld?

    Klassieke veilige activa zoals goud hebben de neiging bijzonder goed te presteren wanneer de aandelenmarkten dalen, maar het is belangrijk te beseffen dat zij een slecht rendement kunnen opleveren tijdens een aandelenstijging. Zo daalde goud in het kalenderjaar 1997 met bijna 22% ten opzichte van de dollar. Dit was tijdens de aanhoudende stijgingen van de aandelenkoersen wereldwijd. (De Dow Jones steeg tussen 1995 en 1999 elk jaar met 16% tot 33%). Goud daarentegen boekte tussen 2001 en 2012 elk jaar winst, met zes jaren meer dan 20% winst. Dit gebeurde in een tijd van grote onzekerheid op de aandelenmarkten, eerst door de aanslag op het World Trade Center en vervolgens door de wereldwijde bankencrisis.

    Wilt u aandelen kopen?
    • Ga naar www.whselfinvest.com en probeer een demo of open een rekening of.
    • Gebruik de TradeWizard in het NanoTrader platform om uw eerste order te plaatsen.
    • Bescherm uw posities met automatische bracket orders.

    "Er zijn belangrijkere dingen dan geld, het kost alleen veel geld om ze te kopen."

    - Prospet Mérimée
    Last edited by Leren traden; 15-03-2022, 14:20.
Working...
X