Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Commissie vrij kopen van aandelen bij Degiro. Is dit correct?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Commissie vrij kopen van aandelen bij Degiro. Is dit correct?

    De discount-broker Degiro heeft onlangs zijn "Degiro goes Zero"-campagne gelanceerd. De nul verwijst naar het feit dat klanten geen commissie betalen bij de aan- en verkoop van Amerikaanse aandelen. Maar betaalt u echt geen commissie? Laten we eens kijken.

    De makelaar biedt deze dienst alleen aan in zogenaamde groeimarkten. Dit zijn landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Je reflex zou zijn om uit te roepen en te denken: "Niet acceptabel! Ik wil ook commissievrij traden in mijn land". Maar.... Wees voorzichtig met wat je wenst. De dingen zijn niet altijd wat ze lijken.

    The good, the bad and the ugly

    Eerst het goede nieuws. Degiro werkt niet als market maker op de beurs*. Zij voeren uw order uit tegen de best beschikbare prijs op verschillende markten. Andere makelaars die op deze manier werken zijn Interactive Brokers en Freestoxx.

    Een tweede, positief punt is dat Degiro short selling toestaat. Toegegeven, dit kan alleen interessant zijn voor actieve aandelenbeleggers, maar toch bieden de meeste neobrokers deze dienst niet aan.

    Het slechte nieuws is dat Degiro een zogenaamde "externe kosten"-vergoeding aanrekent. De vergoeding is 0,50 $ per transactie. Dus een totaal van 1,00 $ wanneer u uw positie koopt en verkoopt. Hoewel deze vergoeding niet exorbitant is, is zij niet echt commissievrij zoals op de Degiro website wordt geadverteerd.

    Maar hier volgt het lelijke gedeelte. Telkens wanneer de klant een Amerikaans aandeel koopt, wordt zijn euro omgezet in dollar. Telkens wanneer de klant een Amerikaans aandeel verkoopt, worden zijn dollars weer in euro's omgezet. Deze geldwissel is niet commissievrij. Daarentegen wordt een omzettingsvergoeding van 0,25% aangerekend. Als u een aandeel koopt en 15.000 EUR in USD omzet, zal u 37,50 € worden aangerekend. Hetzelfde geldt als u de positie verkoopt. Een commissie van 0,50% op elke opening en sluiting van een positie is zeer duur.

    Een beetje cynisch?

    DegiroFLATEX is een beursgenoteerde bedrijf. Het is logisch dat een beursgenoteerd bedrijf met haar aandeelhouders communiceert. Op hun website vinden de lezers een presentatie over de invoering van het nieuwe nul-procent-model.

    In deze presentatie stelt de onderneming haar aandeelhouders gerust. Je kunt je voorstellen dat ze erg nerveus zijn. Gooien ze commissie-inkomsten overboord? Hoe zal dat de winst beïnvloeden?

    zero commission broker

    Op het eerste gezicht ziet het er allemaal erg slecht uit. In de presentatie worden de oude commissies en de nieuwe zero commissie voorwaarden met elkaar vergeleken. Een drama! De commissies zijn gedaald tot 0,00 €. De administratiekosten (wat dat ook moge zijn) worden gewijzigd van een variabele 0,05% in een vaste 0,50 €.

    degiro
    Wilt u graag commissievrij handelen, test dan het gratis demo account van Freestoxx uit.

    Je kunt je voorstellen dat DegiroFLATEX-aandeelhouders nu behoorlijk nerveus worden. Zij zien de winsten smelten als sneeuw voor de zon. Maar dan... Magie: er wordt een vergoeding voor de omrekening van valuta ingevoerd. We zijn gered! Een voorbeeld toont aan dat de klant in feite meer betaalt met het commissieloze model.

    degiro

    Voordien betaalde de klant 2,56 €. Nu, met het nieuwe commissievrije model, betaalt de klant 5,50 €. De klant betaalt 115% meer in het commissievrije model.

    * Trade Republic, justTRADE en Smartbroker werken als market maker. De market maker rekent kosten aan op de marktprijs. Dit is duur voor de klanten. Meer over deze praktijk in een ander artikel.


    "Op lange termijn is niet alleen het inkomensniveau bepalend voor toekomstige welvaart. Het gaat erom hoeveel van dat geld je aan het werk zet door te sparen en te investeren."

    - Peter Lynch

    Last edited by Leren traden; 14-03-2022, 10:05.
Working...
X