Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: OPEC+ drijft de olieprijs op
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: OPEC+ drijft de olieprijs op

    Het oliekartel OPEC+ drijft de olieprijs op. Aan het begin van de week maakte hij een sterke sprong en wordt nu verhandeld op ongeveer 91$ per vat, bijna 25% boven het dieptepunt van het jaar dat midden maart werd genoteerd. Met de stijging tot boven de 80$-grens is ruwe olie nu terug aan de bovenkant van de zijwaartse bandbreedte die sinds december bestaat.

    evolutie olie prijs

    De prijsstijging werd veroorzaakt door de aankondiging van OPEC+ om de olieproductie te verlagen. Vanaf mei zal de productie naar verwachting met ongeveer een miljoen vaten per dag dalen. Saoedi-Arabië wil de olieproductie met 500.000 vaten per dag verlagen. De Saudische minister van Energie Abdulaziz bin Salman verklaarde dat het om een "vrijwillige vermindering" gaat.

    Andere OPEC-leden zoals Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije volgden het voorbeeld van de Saoedi's. Rusland wil nu zijn productieverlaging voortzetten tot eind 2023. Tot nu toe had Moskou gezegd dat de productie slechts tot eind juli zou worden beperkt. Vanaf juli komen er ruim 1,5 miljoen vaten per dag minder olie van het olieverbond op de markt. De invloed van het oliekartel van 23 staten blijft groot. De alliantie heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 40%. De stap van OPEC+ komt als een verrassing omdat wijzigingen in de productie normaal gesproken na vast overleg plaatsvinden. De OPEC-landen hadden onlangs ook een constante productie aangekondigd.

    Conclusie: het wereldwijde olieaanbod wordt merkbaar krapper door de verrassende productieverlaging van OPEC+. De olieprijs zou nu de zijwaartse bandbreedte kunnen verlaten en weer in een voorwaartse versnelling kunnen komen.

    Wilt u commissievrij aandelen handelen?

    Test de demo nu

    Uw voordelen:
    • Alle NYSE- en Nasdaq-aandelen
    • Geen commissies (0,00$)
    • Geen spreidingstoeslag
    • Geen negatieve rentevoeten

    "Je moet weten wat je bezit en waarom je het bezit."

    - Peter Lynch -​
    Last edited by SignalRadar; 06-04-2023, 15:00.
Working...
X