Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: aandelen omhoog, obligaties omlaag
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: aandelen omhoog, obligaties omlaag

    De aandelenmarkten blijven in "risk-on" modus. De indexen blijven stijgen. De Dax blijft mikken op het hoogtepunt van het jaar. De Dow en S&P 500 stijgen ook, de Nasdaq gaat ook omhoog en staat op het punt om boven de 12.000 punten te springen. Als dat lukt, heeft de index gemakkelijk ruimte om naar 13.000 punten te klimmen.

    Opvallend bij het bekijken van de wereldwijde aandelenmarkten is de relatief sterkere prestatie van de Europese indices. Ook in Europa worden de recessiezorgen uit de markt geveegd. De relatief sterkere koersontwikkeling komt voort uit het feit dat voor Europa een aanzienlijk negatievere economische ontwikkeling werd verwacht dan in de VS. Tegen de achtergrond van de energieprijsontwikkeling was dit ook aannemelijk. Steeds minder beurshandelaren geloven momenteel echter in een recessie. Het optimisme wordt ondersteund door de laatste economische cijfers van de VS. Zowel de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers als de gerapporteerde detailhandelsverkopen laten zien dat de Amerikaanse economie goed blijft draaien. Blijkbaar is de Amerikaanse economie zeer veerkrachtig en wordt het bedrijfsbeeld rooskleuriger, ondanks de renteverhogingen.

    Tot nu toe hebben bedrijven de rentestijging goed doorstaan. Uit deze constatering leiden aandelenhandelaren af dat bedrijven ook de verdere renteverhogingen goed zullen opvangen. Of dit het geval is, valt nog te bekijken. Renteverhogingen werken immers zeer traag, met een vertraging van enkele maanden. Zelfs de Amerikaanse Federal Reserve verklaarde onlangs dat een groot deel van haar renteverhogingen de economie nog niet heeft bereikt. Deze uitspraak past wellicht in het beeld van de obligatiemarkt. De rentestructuur is daar nog steeds omgekeerd. De inversie is onlangs zelfs wat groter geworden. Een "omgekeerde" rentestructuur, met een hogere kortetermijn dan langetermijn rente, is eigenlijk een vrij goede recessie-indicator. De aandelenmarkten hebben dit tot nu toe genegeerd.



    Ook de olieprijs maant tot voorzichtigheid. De consumptie in de VS is namelijk de laatste tijd merkbaar gedaald. Dit past ook niet echt bij een blijvend sterke economie. Ten slotte vertonen de cryptocurrencies een opwaartse trend. Dit past echter niet bij de vooruitzichten op een sterke economische ontwikkeling. De dalende prijzen van goud en zilver sluiten hier wel bij aan. Blijkbaar verschuiven beleggers van deze veilige havens terug naar risico.

    Conclusie: voor ons blijven de huidige aandelenmarkten raadselachtig. Er zijn verschillende indicatoren die momenteel niet goed bij elkaar passen om een duidelijk beeld te vormen. Voor ons is dit een risico indicator. Niettemin blijven de aandelenmarkten op korte termijn in de opwaartse modus en blijven beleggers actief met stoplimieten zolang het feest doorgaat.​

    STOP met commissies te betalen wanneer je je aandelen koopt! Kies voor www.freestoxx.com
    Last edited by SignalRadar; 17-02-2023, 09:15.
Working...
X