Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: de desinflatie is begonnen
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beurs: de desinflatie is begonnen

  De week van de centrale banken loopt ten einde. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve haar belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten tot 4,50% - 4,75%. Belangrijker was echter de weg die de Fed-voorzitter Jerome Powell de markten gaf. Hij benadrukte nogmaals de aanpak van de Fed. De teneur: de rente moet en zal verder worden verhoogd. De markt moet niet hopen op een renteverlaging in 2023.

  De Amerikaanse aandelenmarkten hebben de aankondiging van de Fed over de rentestand goed opgevangen. Na een korte terugval stegen de prijzen sterk in de loop van de dag. Beleggers zijn er kennelijk van overtuigd dat bedrijven en aandelen het goed zullen doen met de rente, die nu langzamer stijgt. Dit gaat op zijn minst hand in hand met de voorspelling dat de Amerikaanse economie hoogstens voor korte tijd in een milde recessie zal terechtkomen. Dit werd geschraagd door de meer optimistische groeicijfers die onlangs door het Internationaal Monetair Fonds zijn gepubliceerd.

  Inflatie in de eurozone

  Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de weg uitgestippeld. Ook de rente in de eurozone moet blijven stijgen. De druk om de tarieven te verhogen lijkt zelfs toe te nemen. De arbeidsmarkt wordt krapper, het werklozenpercentage in de eurozone is onlangs licht gedaald tot 6,5%. Het IMF ziet ook een beter economisch klimaat voor de eurozone. Bovendien is er het vooruitzicht van een tweede energieprijsschok door grondstoffen.
  Toch heeft de ECB haar belangrijkste rentetarief al iets langzamer verhoogd. In plaats van de ooit beloofde 75 basispunten heeft de ECB het belangrijkste tarief slechts met 50 basispunten verhoogd. Zij rechtvaardigde dit met de dalende inflatie. De inflatie in Duitsland bedroeg in januari 8,5% (december 9,2%, oktober 10,6%). De daling is uitsluitend te wijten aan de dalende energieprijzen. De kerninflatie daarentegen is onlangs zelfs licht gestegen (januari 5,25%, december 5,18%).

  europese inflatie

  De markten waarderen de vertraging van het tempo van de renteverhogingen met stijgende prijzen. Dit zal zo blijven zolang de inflatie in de komende maanden verder afneemt. Als deze echter stabiel blijven op een hoog niveau of weer aanwakkerd, kunnen de centrale banken weer onder druk komen te staan. Maar ze kunnen ook de prestatie van een zachte landing leveren zonder de economie te verstikken.

  Conclusie: de centrale banken beheersen de renteschommeling en stimuleren zo de aandelenkoersen. Beleggers gaan mee met de stijgende aandelenmarkten en scherpen de prijzen aan. Ook de technologiesector komt weer in beeld.​

  Bent u een actieve belegger?
  • Ga naar www.whselfinvest.com en probeer een demo of open een rekening.
  • Gebruik de TradeWizard in het NanoTrader platform om uw eerste order te plaatsen.
  • Bescherm uw posities met automatische bracket orders

  "Beleggen is eenvoudig, maar het is niet gemakkelijk."

  - Warren Buffet
  Last edited by SignalRadar; 02-02-2023, 20:04.
Working...
X