Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: beleggers doof voor rentetarieven
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs analyse: beleggers doof voor rentetarieven

    De belangrijkste rentetarieven in de VS moeten verder omhoog en langer omhoog blijven. Dat was de belangrijkste boodschap van Fed-voorzitter Jerome Powell na het Amerikaanse rentebesluit. Hij verwierp daarmee duidelijk diegenen op de markten die verwachten dat de rente al in de tweede helft van 2023 weer zal dalen. De prognoses van de Fed wijzen daarentegen op hogere rentetarieven voor de jaren 2023 - 2025. Dat komt omdat de effecten van de renteverhoging nog moeten inwerken en de arbeidsmarkt nog steeds "uit balans" is, aldus Powell. Daarom blijven de inflatieverwachtingen ondanks een merkbare economische vertraging goed verankerd.

    federal reserve


    Powell herhaalde de doelstelling om de inflatie terug te brengen naar 2%. Een blik op de cijfers geeft een idee van wat dit betekent voor de rente. Want hoewel de Amerikaanse inflatie onlangs verrassend sterk is gedaald tot 7,1%, is het percentage nog ver verwijderd van de doelstelling van de Fed. En de basisrente zou zelfs bij 5% of zelfs 5,5% nog expansief zijn. Daarom zei Powell ook dat de Fed nog "een lange weg te gaan heeft in termen van renteverhogingen".

    Ondertussen blijven ook de centrale banken in Europa de rente verhogen. De ECB heeft vandaag (donderdag) de rente met 50 basispunten verhoogd tot 2,5% (de inflatie bedraagt momenteel 10,6%). De Zwitserse nationale bank verhoogde haar belangrijkste tarief met 50 basispunten (inflatie huidig 3%), de Bank of England verhoogde de rente tot huidig 3,5% (inflatie huidig 11,1%). Wij verwachten dat de opwaartse trend van de rente in de eurozone zal aanhouden.

    De aandelenmarkten blijven hopen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente niet aanzienlijk zal blijven verhogen. Telkens weer horen we verwijzingen naar het feit dat de Fed heeft benadrukt dat het restrictieve rentegebied al is bereikt. Wij denken dat dit volkomen illusoir is. Want Powell heeft heel duidelijk gezegd dat de Fed zich bij inflatie ook niet richt op de korte termijn, maar op de lange termijn. Dat betekent: de Fed wil de 7% inflatie niet overschatten. En zij zal een recessie blijven aanvaarden om de prijsstijgingen op lange termijn aanzienlijk te beperken.

    De obligatiemarkten blijven dit scenario veel beter signaleren dan de aandelenmarkten. De reactie van de edelmetaalprijzen geeft ook heel duidelijk aan dat de rentevooruitzichten nog steeds opwaarts zijn, dat de rentepiek nog niet is bereikt. Zowel de goud- als zilverprijs zakte merkbaar in na de woorden van Powell. De goudprijs daalde tot ver onder de 1.800$ per troy ounce. De zilverprijs daalde sterk tot 23$ per troy ounce.



    Conclusie: de aandelenmarkten zijn doof voor de rente. Zij willen niet geloven dat de belangrijkste rentetarieven in de VS aanzienlijk verder zullen stijgen. Het lijkt ons dat de beurscosmetica nu aan het einde van het jaar wordt toegepast en dat de rally naar het einde van het jaar zal worden getrokken. Het prijsniveau is op lange termijn niet gerechtvaardigd. Blijf in de trend. Maar het begin van het jaar zal hobbelig zijn.
    Last edited by SignalRadar; 15-12-2022, 19:33.
Working...
X