Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: draai op het bovenste punt
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs analyse: draai op het bovenste punt

    De aandelenmarkten volgen nu perfect het tekstboek. De prijzen stijgen al twee maanden sterk. En nu is de S&P 500 precies aan de bovenkant van de dalende trend gedraaid. Echte verkoopdruk heeft zich nog niet ontwikkeld. Maar het opwaartse momentum verzwakt al dagen aanzienlijk.


    beurs analyse

    Het is niet verrassend dat het momentum verzwakt. De DAX is de afgelopen zes weken immers 2.700 punten gestegen. Dat was een plus van 20%. Toch ligt de index nog steeds bijna 10% onder het beginniveau van het begin van dit jaar. Door dit momentum is er nu weer veel vertrouwen in de aandelenmarkten. Zou dit teveel vertrouwen kunnen zijn? Het is waar dat China versoepelt en dat zou nog steeds een drijvende kracht kunnen zijn. Maar andere invloeden overschatten de beurs al.

    Op korte termijn zien we geen verdere vooruitgang. De vraag is nu of de aandelenmarkten aan het eind van het jaar alleen nog wat winstnemingen zullen halen - in een steeds dunner wordende handel. Of zijn we in voor de volgende neerwaartse duw naar de recente dieptepunten. Er zijn genoeg goede redenen waarom de prijzen weer zullen dalen. In de VS kookt de bezorgdheid over de economie weer op. Veel waarnemers vrezen dat het volgend jaar wel eens wat ongemakkelijker zou kunnen worden in de VS. De consumptie is nog steeds sterk, maar vertraagt. De nieuwe cijfers worden vrijdag bekendgemaakt. De inflatie daarentegen blijft hoog en daalt slechts langzaam.

    Ook de Amerikaanse Federal Reserve zal de markten waarschijnlijk teleurstellen. De monetaire waakhonden zullen het tempo van hun renteverhogingen vertragen. Op 14 december zullen zij de rente met 50 basispunten verhogen. Maar belangrijker is dat de Fed zal aankondigen dat ze nog een aantal stappen zal moeten zetten. We vermoeden dat de spelers op de aandelenmarkten dit nog niet inzien. Zij hopen op signalen dat de rentetop niet ver weg is. De obligatiemarkten versterken het scepticisme over de economie. De rendementen daar blijven dalen, de rentestructuur wordt nog meer omgekeerd. Toch profiteren aandelen niet van de zwakte van obligaties. De dalende olieprijs is ook een signaal dat de economie verder verzwakt. Tegelijkertijd blijven goud en zilver stijgen. En de euro is ook weer boven de EUR|USD 1,05 gesprongen. Dit is tenminste een positieve impuls tegen de geïmporteerde inflatie.

    Conclusie: de eindejaarsrally op korte termijn is uitgeput. We zien nog steeds slechts lichte winstnemingen, maar het beeld is fragiel en kan gemakkelijk weer kantelen. Neem consequent winsten. Als u nu een deel van het risico wegneemt en cash aanhoudt, zou u er tijdens de jaarwisseling niet ver naast moeten zitten.

    Last edited by SignalRadar; 09-12-2022, 11:30.
Working...
X