Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Het einde van de zomerrally!
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Het einde van de zomerrally!

  De inflatie- en rentezorgen die intussen waren onderdrukt, zijn in één klap teruggekeerd op de aandelenmarkt. De aanleiding was de verrassende inflatie in Groot-Brittannië. Daar is het tempo van de prijsstijgingen opgelopen tot meer dan 10%. Dat is een nieuw hoogtepunt in 40 jaar. Hoewel de Bank of England hiertegen optreedt met renteverhogingen, moet zij toegeven dat zij uiteindelijk nauwelijks iets heeft bereikt in de strijd tegen de inflatie.

  Het inflatiecijfer van het VK gooit roet in het eten van de beurzen. De aanhoudende stijging toont aan dat de inflatie - althans in Europa - waarschijnlijk hardnekkiger zal zijn. De hoop op een spoedige inflatiepiek op het oude continent zal dus waarschijnlijk ook op zand zijn gebouwd. Want zelfs de olieprijzen, die sinds augustus met bijna 13% zijn gedaald, hebben in dit land geen inflatoir remmend effect omdat ook de wisselkoers van de euro onder druk staat. Op dit ogenblik blijft de euro net boven de pariteit met de dollar.

  In de VS daarentegen bestaat nog steeds de hoop dat de inflatie zal blijven afnemen. Wij verwachten echter evenmin een snelle daling van de inflatie in de VS. De arbeidsmarkt blijft krap. Het aantal nieuwe banen is opnieuw sterk gestegen, tot meer dan 528.000 nieuwe banen alleen al in juli. Parallel daarmee is het aantal werklozen gedaald (3,5%) en de vraag naar arbeidskrachten strekt zich uit tot alle sectoren.inflatie

  De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente dan ook blijven verhogen, zij het waarschijnlijk slechts met 50 basispunten bij de volgende rentestap. Voor aandelen betekent dit verdere tegenwind van de zijde van de rente. Tegen de achtergrond van de sterke koersstijging tijdens de zomerrally is het nu waarschijnlijk dat de aandelenmarkt voorlopig aan momentum zal inboeten. De zomerrally deed de Dow Jones immers met ruim 13% stijgen ten opzichte van het dieptepunt in juni, de S&P 500 met 17% en de Amerikaanse technologie-index Nasdaq zelfs met meer dan 23%.

  In de komende dagen zal de aandacht vooral uitgaan naar de talrijke aankondigingen van bedrijven. Zij zullen informatie verstrekken over de wijze waarop de ondernemingen de prijsstijgingen het hoofd bieden. Hier zien we - zoals reeds voorspeld - enkele alarmsignalen. De energieleverancier Uniper schokte met een verlies van 12 miljard euro en werpt licht op wat de EU-sancties tegen Rusland de consument en de belastingbetaler aan de energiekant zullen kosten.

  Ook de bouwsector staat onder zware druk. Het aantal bouwvergunningen is in de eerste zes maanden van het jaar met 2,1% j-o-j gedaald.

  Conclusie:


  De zomerrally zal weldra ten einde zijn. Degenen die tactisch hebben gekocht in de buurt van het dieptepunt van het jaar, dekken hun winsten af of verzilveren tranches. Wij verwachten een nieuwe terugval op de beurzen. De DAX zou op zijn minst de grens van 13.000 opnieuw moeten testen.

  "Word niet weggeduwd door de angsten in je hoofd. Laat je leiden door de dromen in je hart."

  - Roy T. Bennett -
Working...
X