Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Zorgen om groei komen terug in beeld
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zorgen om groei komen terug in beeld

    • Ruwe aardolie leidt grondstoffendaling na zwakke Chinese gegevens
    • Amerikaanse Empire Manufacturing Index daalt naar negatief
    • Aandelen gaan voor zwakkere opening op Wall Street
    • Rente daalt, goud van dieptepunt

    Na een teleurstellende start van de nieuwe week in Azië, zette de zwakte voor Europese aandelen, ruwe olie en metalen zich voort tijdens de eerste helft van de Europese sessie, waarbij de dollar en de yen aanvankelijk hun opmars uitbreidden na de publicatie van slechte Chinese cijfers. De rente op staatsobligaties daalde, hoewel dit aanvankelijk geen steun bood aan de veilige haven edelmetalen, die samen people's bank of chinamet andere grondstoffen instortten. Naarmate de daling van de obligatierentes zich verdiepte, begonnen de metalen echter op te veren van hun slechtste niveaus, terwijl de dollar zijn overeenkomstige hoogtepunten ten opzichte van een aantal buitenlandse valuta's begon af te zwakken. Een zojuist gepubliceerde slechte Empire Fed Manufacturing Index print herinnert ons eraan dat het niet alleen China is dat worstelt met groei.

    Wordt het een dag van twee helften?


    Eerder werd de risicobereidheid zuur door de zorgen over de Chinese economie na de publicatie van enkele teleurstellende cijfers vannacht. Bij de overgang naar de Amerikaanse sessie waren de markten nog steeds in een meer defensieve modus, maar laten we eens kijken of dit een dag van twee helften zal blijken te zijn, met een aantal van de hierboven genoemde markten die van hun slechtste niveaus afkomen.

    Terugkeer van gesprekken over recessie in de VS


    De Empire State Manufacturing Index dook in het negatieve met een print van -31.3 vs. +5.1 verwacht. De details van het rapport waren ook verschrikkelijk, inclusief de nieuwe orders die sterk daalden (-29,6 vs. +6,2 vorig). Er is niet veel om naar uit te kijken in termen van Amerikaanse data behalve de NAHB Housing Market Index en Tic Long-Term Purchases. Houd de grondstoffenprijzen dus goed in de gaten om de risicobereidheid te peilen.

    Vertragende Chinese economie een grote zorg


    Beleggers maakten zich al zorgen over een recessie in Europa en de VS, dus de publicatie van die zwakke Chinese cijfers vannacht heeft beleggers nog meer bezorgd gemaakt over de gezondheid van de wereldeconomie. Het feit dat de Chinese cijfers een snelle reactie van de PBOC in de hand werkten, toont aan hoe bezorgd de Chinese autoriteiten zijn over de binnenlandse vraag. De Chinese overheid zal waarschijnlijk meer moeten doen, want het monetaire beleid alleen in de vorm van renteverlagingen en liquiditeitsinjecties heeft momenteel niet het gewenste effect op de economie, omdat huishoudens en bedrijven terughoudend zijn om te lenen tegen de achtergrond van de Covid-controles.

    Voor het geval u het gemist heeft: de Chinese detailhandelsverkopen zijn in juli uitgekomen op +2,7% jaar-op-jaar, wat een vertraging betekent ten opzichte van de +3,1% van de maand ervoor en de verwachtingen van +5,0% tenietdoet. De industriële productie groeide met 3,8% op jaarbasis, terwijl +4,5% was verwacht. Ook de investeringen in vaste activa stelden teleur.

    Goud vindt wat steun na eerdere daling


    Zoals vermeld, kwam goud van de lows en daalden de obligatierentes. Het metaal was bezig met de vorming van een hammer candle, maar moest terugbreken boven de korte-termijn weerstand op $1785 om de balans terug te laten slaan in het voordeel van de bulls.

    4-uursgrafiek Goud (bron WHS Webtrader)

    Goud 4H

    GRATIS demo van het NanoTrader trading platform voor Forex of Futures

    Richting DAX onbeslist ondanks zwakte


    Van de belangrijkste indices is de DAX behoorlijk gevoelig voor de ontwikkelingen in China. De Duitse index begint lager te draaien vanaf een belangrijk buigpunt (pre-pandemisch hoogtepunt) dat op de grafiek wordt weergegeven. De DAX wordt al geconfronteerd met risico's van een zwakke binnenlandse economie in Duitsland. Potentiële zwakte in deze markt mag dus niet als een verrassing komen, hoewel het veel te vroeg is om te zeggen dat het herstel zijn hoogtepunt heeft bereikt. Veel vergelijkbare korte-termijn weerstandsniveaus zijn al doorbroken en de zwakte van vandaag zou slechts een pauze kunnen zijn. De beren moeten dus zeker meer bewijs zien voor een top, zoals een lagere bodem. De bulls zullen evenzeer met enige voorzichtigheid te werk willen gaan in het licht van de grote dalingen in sommige belangrijke grondstofprijzen en na de eigen winstrun van 4 weken van de DAX, die het een beetje "overbought" maakt, in wat nog steeds een langdurige bear market zou kunnen zijn. Al met al hebben de beren nog heel wat hout te hakken om de naald beslissend zuidwaarts te bewegen wat de korte termijn koers betreft.

    Daggrafiek DAX 40 (bron WHS Webtrader)

    DAX 40 1D





    "Word niet weggeduwd door de angsten in je hoofd. Laat je leiden door de dromen in je hart."

    - Roy T. Bennett -
Working...
X