Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Landbouwgrondstoffen – Maïs: twee redenen voor stijgende prijzen
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Landbouwgrondstoffen – Maïs: twee redenen voor stijgende prijzen

    CornVanuit technisch oogpunt tekent zich langzaam een trendommekeer af in de maïsprijs. Eind mei noteerde de belangrijke voedergrondstof nog steeds een recordniveau van ongeveer 800 dollarcent per bushel. Medio juli waren de prijzen met maar liefst 30% gedaald tot een dieptepunt voor het jaar van 565 dollarcent per bushel. Intussen zijn de prijzen weer gestegen - momenteel noteert maïs ongeveer 624 dollarcent per bushel en ligt daarmee reeds ongeveer 10% boven het laagste niveau van het jaar.

    In de grafiek geeft dit het beeld van een omgekeerde schouder-kop-schouder formatie, wat vanuit een technisch perspectief wijst op een trendomkeer. Bij een aanhoudende stijging boven de grens van 640 dollarcent per bushel zou deze formatie perfect worden afgerond - dan zou de maïsprijs ruimte hebben om te stijgen tot ongeveer 685 dollarcent per bushel.

    Naast de markttechniek spreken ook de fundamentele gegevens voor hogere maïsprijzen. De toestand van de groeiende maïsplanten in de VS is in de laatste verslagweek aanzienlijk verslechterd. Volgens de laatste enquêtes van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is het aandeel van de planten dat als goed of zeer goed wordt beoordeeld, bij een wekelijkse vergelijking gedaald van 61% tot 58%. Een jaar geleden was dit aandeel nog 64%.

    De reden hiervoor is het extreem warme en droge weer in de westelijke teeltgebieden van het Amerikaanse Midwesten. Dit komt overeen met de cijfers van elf plaatselijke maïsproducenten, die vorige week ook hun oordeel over de toestand van de gewassen en de verwachte toekomstige opbrengsten hebben verlaagd.

    Conclusie:


    Vanuit een technisch perspectief staat de maïsprijs op de rand van een opwaartse trendomkeer.





    "Tenzij je je aandelen met 50% kunt zien dalen zonder in paniek te raken, moet je niet in de aandelenmarkt zitten."

    - Warren Buffett -
Working...
X