Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Vooruitblik Amerikaanse CPI: Zal de inflatie weer doorschieten?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vooruitblik Amerikaanse CPI: Zal de inflatie weer doorschieten?

    De meest verwachte macro-economische gebeurtenis van deze week is de Amerikaanse consumentenprijsindex van juni, die woensdag om 13:30 BST (08:30 EDT) zal worden bekendgemaakt.

    Inflatie is een veelbesproken onderwerp op de markten, nu de prijsdruk in de VS en de rest van de wereld is gestegen tot een niveau dat in decennia niet is vertoond. Als gevolg daarvan zijn de Fed en andere centrale banken gedwongen hun monetaire beleid sterk aan te scherpen, wat allerlei volatiliteit in de activaprijzen heeft veroorzaakt.

    Aangezien de VS de grootste economie ter wereld is, is wat hier speelt niet alleen van belang voor de dollar, maar ook voor de rest van de wereld.

    Wat zijn de analistenverwachtingen voor de Amerikaanse CPI?


    Verwacht wordt dat de CPI op jaarbasis in juni is versneld van 8,6% in mei tot 8,8% in juni. Op maandbasis zou de CPI met 1,1% zijn gestegen, na een stijging van 1,0% een maand eerder.

    De kernprijsindex zou in juni met 5,7% zijn gestegen, wat minder is dan de 6% in mei. Op maandbasis zal de kernprijsindex naar verwachting opnieuw met 0,6% zijn gestegen, net als in mei.

    Hoe zal de dollar reageren op de Amerikaanse CPI?


    Als de verwachtingen worden ingelost of overtroffen, dan zou dit de dollar op de voorste benen moeten houden, vooral ten opzichte van valuta's waar de centrale bank nog steeds relatief meer dovish is. De EUR/USD zou de pariteit kunnen doorbreken en de USD/JPY zou richting 140 kunnen klimmen.

    Tot nu toe is de Amerikaanse CPI onophoudelijk gestegen, waarbij de prijzen in april slechts een beetje afzwakten, alvorens weer op te lopen:

    Statistiek

    De inflatie van 8,6% in mei was het hoogste inflatiecijfer sinds december 1981. Een van de grootste veroorzakers van de inflatie in mei waren de energieprijzen, die met bijna 35% stegen. Aangezien de olieprijzen sindsdien hoog zijn gebleven, mag niet worden verwacht dat deze bron van inflatie is afgekoeld. In mei stegen ook de voedselprijzen met meer dan 10%, de eerste stijging van 10% of meer sinds maart 1981.

    Piekinflatie


    Meer recentelijk is er echter sprake van een piekinflatie in de VS, onder meer als gevolg van een daling van sommige landbouwvoedselprijzen. Het waren immers de snel stijgende prijzen van tarwe, maïs en andere zachte grondstoffen, alsook van energie, die de inflatie het voorbije jaar of zo sterk hebben aangewakkerd. Nu deze prijzen iets zijn gedaald, is dit duidelijk goed nieuws - en enig licht aan het eind van de tunnel.

    Grafiek

    De bovenstaande grafiek van JP Morgan, die door Bloomberg werd gedeeld, toont twee indexen van de voedselprijzen. De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is in juni voor de derde maand op rij gedaald. De andere index is die van de landbouwgrondstoffen die door JPMorgan wordt samengesteld. Begin juli was deze ongeveer 10% gedaald, voornamelijk als gevolg van de daling van de tarweprijzen.

    Zal de inflatie opnieuw doorschieten?


    Op basis van het bovenstaande is het mogelijk dat we in de toekomst zwakkere inflatiegegevens zullen zien. Maar juni kan te vroeg komen om het effect van de iets lagere landbouwprijzen al door te geven aan de consument.

    Net als in mei bestaat dus het risico dat de inflatie opnieuw wordt doorgeschoten. Als dat het geval is, zal dat waarschijnlijk nieuwe stijgingen voor de dollar veroorzaken.

    Welke valutaparen in de gaten houden?


    Beleggers hebben keuze genoeg bij het kiezen van het beste dollarpaar om te handelen in de Amerikaanse CPI. Ze zijn aan het begin van deze week blijven bieden op de dollar, waarbij de greenback sterk steeg ten opzichte van de meeste valuta's in aanloop naar de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport op woensdag. De yen en de euro werden het hardst getroffen, waarbij de yen daalde naar het zwakste niveau sinds 1998 en de euro het laagste niveau sinds 2002 ten opzichte van de greenback. De valuta's van de Antipoden, het Britse pond en bijna alle valuta's van opkomende markten hebben het afgelegd tegen de dollar. De GBP/USD bereikte maandag het laagste niveau sinds de pandemie, toen het onder de 1.19 niveau zakte.

    Voor degenen die een bullish visie op de dollar hebben, is het het meest zinvol om te zoeken naar long setups op de USD/JPY of short setups op de EUR/USD. Als u denkt dat de dollar gaat dalen, dan zou de USD/CAD het meest geschikt kunnen zijn voor short setups, gezien de sterkte van de Canadese dollar en de olieprijzen. De BoC is ook klaar voor een agressieve verhoging van 75 basispunten op woensdag.

    Kan EUR/USD dalen tot pariteit?


    Op maandag sloot de EUR/USD verder af op pariteit. Op het moment van schrijven was hij iets meer dan 50 pips verwijderd van 1,0000. Het is dus mogelijk dat hij daar zal komen voordat de CPI wordt gepubliceerd, hoewel ik de mogelijkheid van een short-covering bounce niet zou uitsluiten.

    Als de EUR/USD stand houdt boven pariteit tegen de tijd dat de US CPI wordt gepubliceerd, dan zou het zelfs een beetje kunnen herstellen in het geval dat de CPI zwakker is. Dat zou de potentiële daling naar pariteit kunnen uitstellen tot het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van aanstaande donderdag, waar Christine Lagarde en haar collega's van de ECB de rente voor het eerst sinds 2011 zullen verhogen.





    "Verliezen zijn noodzakelijk, zolang ze gepaard gaan met een techniek waardoor je ervan kunt leren"

    - David Sikhosana -
    Last edited by SignalRadar; 12-07-2022, 10:33.
Working...
X