Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Koper in vrije val!
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Koper in vrije val!

    Recessiezorgen drukken de koperprijs. Een maand geleden noteerde koper net boven de 9.500 dollar. Intussen is het roodachtig glinsterende industriële metaal een goede 20% goedkoper. Met een huidige prijs van 7.525 USD per ton bevindt koper zich op een laagste punt in 17 maanden.

    Economische indicator koper


    Koper wordt beschouwd als een betrouwbare economische indicator. Het industriële metaal wordt in vele belangrijke industrieën gebruikt. De dynamische prijsdaling van de laatste weken voorspelt niet veel goeds voor de economie. Niettemin zal alleen al voor de gewenste ommekeer op energiegebied in de komende jaren aanzienlijk meer koper (en andere industriële metalen zoals lithium en nikkel) nodig zijn.

    Naast de stijgende vraag zijn er ook problemen met het aanbod. Zo verslechteren de politieke en regelgevende kadervoorwaarden voor de grondstoffenwinning meer en meer. Chili is van plan een nieuwe belasting op mijnbouwwinsten in te voeren die kan oplopen tot 32%. De Chileense minister van Financiën Mario Marcel heeft vorige week ook een wet ingediend die voorziet hogere royalty's voor de kopermijnbouw. Dit is om de door de nieuwe linkse regering beloofde sociale programma's te financieren. Een heffing van 1 à 2% procent is gepland voor ondernemingen met een jaarlijkse koperproductie tot 200.000 ton. Wie meer produceert, zal tot 4% moeten betalen.

    Chili is 's werelds meest actieve koperwinningsland. Nu al wordt het aanbod kleiner. Volgens de laatste gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek is de Chileense koperproductie in mei opnieuw gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar - voor de tiende keer achtereen. In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft Chili 6,5% minder koper geproduceerd dan een jaar geleden.

    Conclusie:


    De beurs overdrijft en de koperprijs bevindt zich momenteel in een "vrije val". Na de scherpe daling in korte tijd en de glijvlucht onder de 8.000-dollar-grens, nemen de kansen op een herstel toe. Beleggers die de markt van nabij volgen, kunnen op een herstelbeweging speculeren met een long positie.




    "Het gaat er niet om hoeveel geld je verdient, maar hoeveel geld je bewaart,
    hoe hard je geld voor jou werkt, en voor hoeveel generaties je het bewaart."


    - Robert Kiyosaki -
    Last edited by SignalRadar; 11-07-2022, 15:22.
Working...
X