Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Starlink IPO: Alles wat u moet weten over Starlink
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Starlink IPO: Alles wat u moet weten over Starlink

    Wat weten we over Starlink's IPO?

    Elon Musk heeft gezegd dat de beursgang van Starlink nog drie of vier jaar verwijderd is, maar dat zal investeerders en het publiek er niet van weerhouden om uit te kijken naar de uiteindelijke beursgang. Volgens verschillende berichten zou de waardering van het bedrijf rond de 80$ miljard of zelfs hoger kunnen liggen. Gezien de snel veranderende sector en de onduidelijke datum over de beursintroductie is het echter moeilijk een exact cijfer te voorspellen.

    Hoeveel is Starlink waard?

    Starlink is 73,2$ miljard waard op basis van zijn waardering vóór de financieringsronde van 850$ miljoen in februari 2021. Morgan Stanley schat dat de beursnotering de waarde van het bedrijf kan doen stijgen tot 81$ miljard. De berekening van dit cijfer is echter gebaseerd op prognoses van 364 miljoen abonnees tegen 2040.

    Wat doet Starlink?

    Starlink is een netwerk van ruimtesatellieten dat wereldwijd hogesnelheidsinternetverbindingen aanbiedt. Opgericht in 2015 en geëxploiteerd door Elon Musk's lucht- en ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft het momenteel meer dan 1.800 satellieten in een baan om de aarde die informatie naar ontvangers op de grond sturen om breedbanddekking te bieden.

    De eerste satelliet is in 2019 gelanceerd. Er worden nu meer satellieten in een baan om de aarde gebracht: elke maand worden 120 nieuwe satellieten geproduceerd. Tegen eind 2020 had het project bijna 886$ miljoen aan financiering ontvangen van de Federal Communications Commission. In totaal is tot dusver ongeveer 5,3$ miljard aan financiering verstrekt, en zullen er waarschijnlijk nog aanzienlijke bedragen volgen. In 2018 werden de kosten voor de ontwikkeling, de bouw en de inbedrijfstelling van de constellatie geraamd op 10$ miljard.

    Starlink's huidige gebruikersbestand is meer dan 10.000, voornamelijk in de noordelijke staten van de VS. Musk heeft echter verklaard dat het project op schema ligt om medio 2022 een half miljoen gebruikers te bereiken, en SpaceX heeft aangekondigd dat "honderdduizenden" zich hebben aangemeld voor testproeven. Op langere termijn wordt gedacht aan een netwerk van duizenden satellieten dat downloadsnelheden tot 10 GB/s mogelijk zou kunnen maken. Starlink verwacht een omzet van 30-50$ miljard tegen 2025.


    Kosteloos demo account om te testen.

    Wie zijn Starlink's concurrenten?

    De belangrijkste concurrenten van Starlink zijn Oneweb, Kuiper Systems en Azure Orbital. Oneweb - gesteund door bedrijven als Airbus, Richard Branson van Virgin en de Japanse financier Softbank - was failliet gegaan maar werd gered door nieuwe financiering, waaronder een 42% belang van de Britse regering.

    Kuiper Systems heeft 10$ miljard geïnvesteerd in zijn eigen constellatie om in het komende decennium meer dan 3.000 satellieten in te zetten. Ondertussen lanceerde het door Microsoft gesteunde Azure Orbital begin 2021 zijn eerste grondstation.

    Hoe verdient Starlink geld?

    Starlink rekent 99$ per maand voor de bètaversie van zijn dienst, plus 500 dollar set-upkosten, plus belastingen en heffingen. Dit model zal uiteraard worden herzien naarmate het aantal satellieten toeneemt en het gebruikersbestand zich uitbreidt.

    Wat is Starlink's bedrijfsstrategie?

    De bedrijfsstrategie van Starlink is gebaseerd op het aanbieden van wereldwijd toegankelijk internet via haar satellietnetwerk. Het bedrijf wil zijn penetratie verhogen van naar schatting 0,1% van alle internetgebruikers tegen eind 2021 tot 2,3% van het wereldwijde onlinegebruikersbestand in 2025. Dit zou tegen het midden van het decennium meer dan 14 miljoen gebruikers kunnen betekenen.

    Starlink zal naar verwachting ongeveer 10.000 satellieten in een baan om de aarde nodig hebben. Wat betekent dat het in augustus 2021 minder dan 20% van de satellieten in een baan om de aarde zal hebben. De operatie zal concurreren met 5G exploitanten die het vermogen van Starlink om snelheid, prijs en betrouwbaarheid te bieden ernstig in twijfel zullen trekken. Speculanten op een eventuele beursgang van de exploitant zullen geïnteresseerd zijn in de wijze waarop de provider zijn huidige kosten kan verlagen en zijn consumentenprijzen kan herzien naarmate hij schaalt om de dienst voor iedereen betaalbaarder te maken.

    In de toekomst zal Starlink ook een oplossing moeten vinden voor het risico dat zijn satellieten botsen, waardoor mogelijk schadelijke brokstukken de stratosfeer in zouden kunnen worden gestuurd.


    Kosteloos demo account om te testen.

    Is Starlink winstgevend?

    Starlink is momenteel niet winstgevend; de satellietschotels en WiFi-routers van het bedrijf worden momenteel verkocht voor 500$, veel minder dan hun productiekosten. Musk heeft gezegd dat SpaceX werkt aan een terminal die goedkoper te fabriceren is.

    Wie is eigenaar van Starlink?

    Starlink is eigendom van en wordt geëxploiteerd als een divisie van SpaceX. SpaceX zelf is grotendeels in handen van de Elon Musk Trust, die 54% van de aandelen in handen heeft. De rest van het bedrijf is verdeeld over financiële bedrijven als Sequoia Capital - naar verluidt heeft zelfs Alphabet een belang.

    Wenst u aandelen te verhandelen zonder commissie?

    Test de demo nu

    Uw voordelen:
    • Alle aandelen NYSE en Nasdaq
    • Geen commissies (0,00$)
    • Geen spreidingstoeslag
    • Geen negatieve rente

    Last edited by SignalRadar; 04-07-2022, 15:39.
Working...
X