Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Grondstof – De vraag naar tarwe neemt alsmaar toe
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Grondstof – De vraag naar tarwe neemt alsmaar toe

    De tarweprijzen zijn sinds half juni sterk gedaald. Met de daling tot onder de grens van 1.000 dollarcent per bushel is de neerwaartse druk nog groter geworden. De graangrondstof wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 924 US cents per bushel, ongeveer 16% lager dan aan het begin van de vorige maand (juni).
    Tarwe
    Toch zal er waarschijnlijk weinig veranderen aan de gespannen situatie op de graanmarkt. Dit is te wijten aan de aanhoudend grote vraag. Jordanië heeft onlangs 60.000 ton tarwe gekocht, en ook Bangladesh en Pakistan bestellen veel. De reden: rijst wordt steeds duurder. De prijs van wat waarschijnlijk het belangrijkste landbouwproduct in Azië is, is in een jaar tijd met meer dan 30% gestegen.

    De ontwikkeling van de situatie in Oost-Europa zal waarschijnlijk doorslaggevend zijn voor de tarweprijs. De export van Oekraïens graan is nog steeds moeilijk. Terzelfder tijd wordt in Rusland een record tarweoogst verwacht. Het Russische landbouwadviesbureau SovEcon heeft zijn prognose voor de Russische tarwe-export in 2022/23 met 300.000 ton verhoogd tot 42,6 miljoen ton. Dit zou een hoognodige versoepeling van de aanbodsituatie kunnen betekenen.

    Het is onduidelijk of en hoe Russische tarwe de markt zal bereiken. Reders zijn nog steeds terughoudend om schepen naar de regio te sturen vanwege de oorlog en het daaraan verbonden risico van sancties. Tenslotte is de betaling voor Russisch graan een obstakel. Vanuit technisch oogpunt is de prijsrange tussen 880 en 900 dollarcent verleidelijk om te kopen. De opwaartse tendens voor tarwe die zich sinds een jaar aftekent, blijft intact.

    Conclusie:


    Korte- en middellangetermijnbeleggers zullen op het huidige prijsniveau een goede instapkans vinden in tarwe. Aan de sterke terugval zou een einde moeten komen in de buurt van de 900 cent-grens.




    "Hij die geen visie heeft, is niet in staat grote verwachtingen te vervullen, noch grote ondernemingen te verwezenlijken."

    - Woodrow Wilson -
    Last edited by SignalRadar; 05-07-2022, 12:10.
Working...
X