Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Aandelen blijven dalen: goud en Bitcoin doen mee
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aandelen blijven dalen: goud en Bitcoin doen mee

    Vanochtend verlengden de Amerikaanse futures hun verliezen na een scherpe sell-off op de Europese markten. Opnieuw waren er geen tekenen van havensteun voor goud. Bitcoin zakte naar $19K en EUR/USD tankte naar 1.04 handle.

    Waarom zijn de aandelen aan het dalen?
    De reden achter de recente sell-off van risico's zijn dezelfde factoren die het hele jaar al de boventoon voeren: De stijgende inflatie, de renteverhogingen en de bezorgdheid over een economische vertraging. Het herbalanceren van de portefeuille aan het einde van de maand en het einde van het kwartaal draagt vandaag ook bij tot de druk.

    Voor aandelen en andere risicovolle activa is stagflatie op dit moment de grootste zorg. Dat is waar de wereldeconomie naar toe gaat, denken handelaren, en centrale banken zullen daar niet veel aan kunnen doen. Als ze de broekriem te strak aanhalen, zal dit het BBP aantasten, terwijl als ze de broekriem weer losser maken, dit de inflatiedruk alleen maar verder zal aanwakkeren. Maar ze moeten iets doen. Gezien hun opdracht om de inflatie onder controle te houden, betekent dat meer renteverhogingen, zelfs als die ten koste gaan van de economische groei. Dat is inderdaad wat Powell van de Fed woensdag impliceerde. Ook Bailey van de BoE zei dat de rente misschien sterker zal moeten stijgen naarmate de strijd tegen de inflatie voortduurt.

    Tegen deze achtergrond is het moeilijk om het kopen van aandelen te rechtvaardigen en dat is de reden waarom we steunniveaus voortdurend zien afbrokkelen. Zoals voorheen handhaven wij onze bearish visie op de markten, ook al lijken ze op korte termijn behoorlijk oversold.

    In Europa daalde de DAX met meer dan 2,5% tijdens de sessie en testte zijn dieptepunten op het moment van schrijven. Het leek erop dat de Duitse index op weg was naar de dieptepunten van maart:

    Daggrafiek DAX (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    DAX 1D


    Goud waarschijnlijk op weg naar $1800


    De sterke Amerikaanse dollar en de stijgende renteverwachtingen blijven wegen op het edelmetaal, waarbij het metaal opnieuw niet in staat is om te profiteren van de aanhoudende risicoaversie in de markten. Met goudprijzen die bijna terug zijn op dezelfde niveaus als begin 2022, zien de vooruitzichten er niet geweldig uit - althans voor nu. Er moet iets fundamenteel veranderen om een potentiƫle rally op gang te brengen. Maar op korte termijn bestaat het risico dat we verdere verliezen zullen zien naarmate meer en meer steunniveaus afbrokkelen. Het ziet er naar uit dat een terugkeer naar $1800 vanaf hier waarschijnlijk is.

    In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft goud nog niets laten zien dat erop wijst dat beleggers het als een "veilige haven" beschouwen. Je zou denken dat met de toenemende vrees voor groei en de toenemende inflatieangst, het metaal in staat zou zijn om een sterke show neer te zetten. Dat is duidelijk niet het geval geweest, met beleggers die alles dumpen - van aandelen tot goud tot crypto - in een omgeving van stijgende inflatie, rentevoeten en renteverwachtingen.

    In de toekomst zouden we graag een bevestigd technisch omkeersignaal zien alvorens bullish te worden op goud, want het heeft nog geen tekenen getoond die wijzen op een herstel nu de Fed steeds havikistischer wordt. Zoals de zaken er nu voor staan, denk ik dat $1800 en mogelijk lager op de radar ligt tot het moment waarop de toekomstige renteverhogingen van de Fed volledig zijn ingeprijsd - mogelijk eind deze zomer.

    Daggrafiek Goud (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    Goud 1D


    Bitcoin zakt naar $19K


    Nu alles daalt, wilde Bitcoin vandaag niet achterblijven:

    Daggrafiek Bitcoin (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    Bitcoin 1D


    Wij zouden uitkijken naar tekenen van een stijgende ommekeer op deze niveaus. Als ze terug boven het $20K niveau komt en daar blijft, zou dat het signaal kunnen zijn waarnaar wij op zoek zijn. Maar voor nu blijft de weg van de minste weerstand naar beneden.





    "Geld investeren is het proces waarbij middelen op een strategische manier worden ingezet om een specifiek doel te bereiken."

    - Alan Gotthardt -
Working...
X