Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Centrale banken in overvloed - FOMC, SNB, BOE, BOJ
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Centrale banken in overvloed - FOMC, SNB, BOE, BOJ

    De US Dollar was koning vorige week! Hoewel de ECB zich tijdens de vergadering in juli vastlegde op een renteverhoging van 25bps, ging zij niet in op wat er zou gebeuren als de rente van perifere landen meer zou stijgen dan de rente van de kernlanden van de EU. Versnippering kan leiden tot een nieuwe schuldencrisis. Daarnaast was de Amerikaanse CPI voor mei warm en kwam uit op 8,6% j-o-j versus 8,3% j-o-j verwacht en 8,3% j-o-j in april. Dit was de hoogste waarde sinds december 1981! Deze week zijn er meer centrale bankvergaderingen, want de Fed, BOE, SNB, en BOJ hebben allemaal een rentevergadering! Traders zullen in de gaten houden of, en met hoeveel, deze centrale banken de rente verhogen. Bovendien zullen traders de forward guidance in de gaten houden voor aanwijzingen over wat de comités denken over toekomstige renteverhogingen!

    RBA


    De RBA verraste de markten vorige week en verhoogde de belangrijkste rentetarieven met 50bps van 0,35% tot 0,85%. Er werd gerekend op een verhoging met 25 tot 40 basispunten. De RBA merkte op dat de inflatie aanzienlijk is toegenomen en waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan een maand geleden nog werd verwacht. De Raad verwacht daarom in de komende maanden verdere stappen te ondernemen om de monetaire condities te normaliseren. De RBA wees ook op de krapte op de arbeidsmarkt, aangezien het werkloosheidscijfer met 3,9% op het laagste niveau in 50 jaar ligt en naar verwachting verder zal dalen. Dit zal ook bijdragen tot een hogere inflatie en loonstijging.

    ECB


    De ECB liet de rente zoals verwacht ongewijzigd en kondigde aan dat haar kwantitatieve verruimingsprogramma in het kader van de APP op 1 juli afloopt. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor een renteverhoging tijdens de vergadering in juli. Het comité zegde toe de rente tijdens die bijeenkomst met 25 basispunten te verhogen en zei dat het de rente tijdens de septemberbijeenkomst opnieuw zal verhogen. De deur werd opengelaten voor een verhoging in september, afhankelijk van de vraag of de personeelsprognoses voor de inflatie in 2024 hoger zijn dan 2,1%. Als dat het geval is, zal de renteverhoging tijdens die bijeenkomst meer dan 25 basispunten bedragen, aldus Christine Lagarde. De markten waren vorige week echter op zoek naar een meer havikistische ECB, en daarom verkocht de euro na de vergadering. Waar de ECB niet genoeg informatie over gaf, was de fragmentatie van de eurozone tussen perifere landen en kernlanden. De markten waren teleurgesteld dat de ECB geen duidelijk plan had voor het geval de rentespreads groter zouden worden. De enige opmerking was dat de ECB meer obligaties van de perifere landen zou opkopen als de rente te hoog zou zijn (d.w.z. een nieuw programma om obligaties op te kopen).

    ECBFED

    FOMC


    Het FOMC komt woensdag bijeen en zal naar verwachting 50 basispunten verhogen, waardoor de Fed Funds rate van 1,0% naar 1,5% gaat. Daarnaast zal het comité prognoses bekendmaken voor de rente (dot plot), de inflatie en de groei. Maar met een CPI-cijfer van 8,6% in mei, het hoogste niveau sinds december 1981, kan het comité de markten verrassen en de rente met 75 basispunten verhogen? Dat is mogelijk, maar niet het meest waarschijnlijke scenario. Fed-functionarissen hebben ook aangegeven dat ze verwachten de rente met nog eens 50 basispunten te verhogen tijdens de vergadering in juli. Let ook hier op commentaren die kunnen wijzen op een mogelijke verhoging met 75 basispunten tijdens die vergadering. (Vóór de vergadering van juli zullen de markten de inflatiecijfers van juni bekijken). Met het oog op de vergadering van september heeft de Fed gezegd dat ze de rente opnieuw zal verhogen, waarbij sommige Fed-functionarissen slechts een verhoging met 25 basispunten hebben voorgesteld. Maar de deur werd opengelaten voor de mogelijkheid om de rente meer dan dat te verhogen. Kijk naar de dot plots om te zien of zij ook een renteverhoging van 50 bpb suggereren voor de vergadering van september!

    BOE


    Het BOE zal de rente naar verwachting "slechts" met 25bps verhogen omdat het de strijd tussen inflatie en groei afweegt. Hierdoor zal de Bank Rate stijgen van 1% naar 1,25%. De BOE is vooral bezorgd over het effect van de hoge inflatie en de hoge rente op de inkomens van huishoudens. De BOE voorspelt momenteel dat het bbp in het vierde kwartaal negatief zal worden, terwijl de inflatie in het vierde kwartaal naar verwachting zal pieken op 10%. De CPI kwam in mei uit op 9% j-o-j tegen 7% j-o-j in april, terwijl het kerncijfer uitkwam op 6,2% j-o-j, tegen 5,7% j-o-j.

    BOJ en SNB


    Verwacht wordt dat de BOJ de rente ongewijzigd zal laten op -0,1%. De centrale bank zou ook 10-jaars JGB's moeten blijven kopen wanneer dat nodig is om de rente op het plafond van 0,25% te houden. Als gevolg van het negatieve rentebeleid in Japan zijn de renteverschillen de afgelopen maanden dramatisch toegenomen. Daarom is de yen sterk gedaald ten opzichte van andere valuta's. Kijk uit naar ambtenaren van de BOJ om te proberen veel van de Yen-pairs "naar beneden te praten" met mogelijke dreigingen van interventie. Wat de Zwitserse nationale bank betreft, wordt verwacht dat de centrale bank de rente ongewijzigd zal laten op -0.75% om een sterke Zwitserse frank te bestrijden. De CPI kwam in mei echter uit op 2,9% j-o-j, tegen 2,5% j-o-j in mei en 2,2% j-o-j tijdens haar laatste bijeenkomst. Zou de SNB de markten kunnen verrassen en de rente met 25bps kunnen optrekken tot het nog steeds ultraconservatieve tarief van -0,50?

    Economische gegevens


    Naast de vele vergaderingen van de centrale banken deze week, zijn er ook economische cijfers die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Gezien de verrassende Amerikaanse CPI-cijfers van 8,6% j-o-j op vrijdag, zullen traders kijken naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen in mei om te zien of de hogere prijzen de consumentenbestedingen hebben beïnvloed. Bovendien zullen deze week zowel in het VK als in Australië werkgelegenheidscijfers worden gepubliceerd. En China zal op woensdag een data dump hebben!





    "Geld investeren is het proces waarbij middelen op een strategische manier worden ingezet om een specifiek doel te bereiken."
    - Alan Gotthardt -
Working...
X