Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Centrale banken bestrijden inflatie: "Wat er ook voor nodig is"
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Centrale banken bestrijden inflatie: "Wat er ook voor nodig is"

    De stierenval is dichtgeklapt. De aandelen zijn sterk gedaald. De aandelenmarkt zal dus blijven werken aan fundamentele ontwikkelingen en deze inprijzen. De belangrijkste factoren blijven de inflatie, de ommekeer in het monetaire beleid van de centrale banken en de ontwikkeling van de economie. Corona (vergrendelingen in China) en het verloop van de oorlog in Oekraïne zijn secundaire factoren. Verslagen hierover kunnen tot korte tegengestelde bewegingen leiden. Momenteel zien wij echter alleen potentieele opluchting voor de aandelenmarkt indien nieuws over een einde van de oorlog in Oekraïne wordt gepubliceerd. Helaas zijn dit eerder wensdromen op dit moment.

    Wij moeten de afzonderlijke sectorrapporten dan ook op de voet volgen. Zij geven ons een indicatie van de mate waarin ondernemingen de huidige situatie het hoofd bieden. De bouwsector kijkt diep in de put. De materiaalknelpunten worden steeds erger. 54% van de bedrijven klagen hier nu over (maart 37%). De stemming daalt, de bedrijfsverwachtingen blijven achter. Wij hebben reeds verslag uitgebracht over de prijsschok van de kleinhandelaars.
    Inflation
    De ommekeer in het monetaire beleid te midden van de economische vertraging begint nu effect te krijgen. Het motto van de centrale bank "whatever it takes", dat de turbo voor een expansief monetair beleid deed ontbranden, is nu "whatever is needed" geworden. Dit betekent dat de centrale banken alles zullen doen wat nodig is om de inflatie te beteugelen. De aandelenmarkten zullen juist niet tevreden zijn met dit besef. Een remmanoeuvre van het monetaire beleid kan amper ruwer uitvallen.

    Een recessie is dus nauwelijks te vermijden. De hoop op een zachte landing in de VS is ook op dun ijs. MainSky Asset Management deelt deze mening. Het huis wijst er ook nog eens op dat aandelen, die vooral in de VS hoog gewaardeerd zijn, langzamerhand niet meer zonder alternatief zijn. Zij worden relatief minder aantrekkelijk in vergelijking met de obligatiemarkten.

    In Europa is er ook nog het europrobleem. Intussen houden de valutamarkten rekening met de rentegalop van de Amerikaanse Federal Reserve en duwen zij de dollar sterk omhoog. De euro is gezakt tot een dieptepunt in zeven jaar. Wat goed is voor de export, die door de zwakke munt een buffer heeft tegen de verscherpte concurrentie, zorgt er daarentegen voor dat Europa nog meer inflatie importeert. Het risico is groot dat de ECB overdrijft en te veel in de economische vertraging (moet) remmen omdat zij te lang van tevoren heeft geaarzeld.

    Conclusie: De Dow verdedigt zijn steun op 33.000 punten. De DAX heeft zijn bodem op 13.200 punten. Worden deze cijfers verbroken, dan dreigen de indexen diep weg te zakken (DAX tot 11.800; Dow Jones tot 30.000 punten). Wij beschouwen de huidige opwaartse bewegingen nog steeds als bearmarktrally's. Er kan alleen op korte termijn op worden gewed en snelle winsten (5% +X) kunnen worden genomen.





    "Brede diversificatie is alleen nodig als beleggers niet begrijpen waar ze mee bezig zijn."
    - Warren Buffett
    Last edited by SignalRadar; 29-04-2022, 18:19.
Working...
X