Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
VS - Verkiezingscyclus: verkiezingsjaren halverwege zijn nu meestal zwak!
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • VS - Verkiezingscyclus: verkiezingsjaren halverwege zijn nu meestal zwak!

  Zoals u weet, is Joe Biden gekozen tot president van de VS in 2020. Wat je misschien niet weet: door deze verkiezing volgt een typisch cyclisch koersverloop over de 4 jaar.

  De koers van de aandelenmarkten hangt niet zozeer af van de vraag of een Republikein of Democraat president wordt. De verkiezingscyclus - ook wel de vierjarige cyclus genoemd - differentieert niet naar partij, maar naar jaar van het presidentschap. In de afgelopen 125 jaar is de Dow Jones Index gemiddeld met 5,4% gestegen in jaren van presidentsverkiezingen. In de jaren vóór de verkiezingen deed het met 8,5% zelfs nog beter.

  In de jaren na de verkiezingen was dat echter slechts 4,7%. In de daaropvolgende jaren met tussentijdse verkiezingen bedroeg de winst slechts 0,8%. 2022 is een tussentijds verkiezingsjaar.

  Redenen voor de presidentiële verkiezingscyclus

  Waarom zijn de twee jaren na de verkiezingen krachteloos, terwijl de twee jaren voor de verkiezingen vrij goede beursjaren zijn? De redenen liggen voor de hand: presidenten willen herkozen worden of willen een opvolger uit hun partij. Vóór de verkiezingen proberen zij daarom de economie te stimuleren en de kiezers een positief gevoel te geven. Hieronder vallen ook maatregelen die met tekorten worden gefinancierd. Maar ook de (niet geheel onafhankelijke) centrale bank lijkt met haar monetaire beleid de zittende president te steunen.

  De volgende grafiek toont de volledige cyclus van vier jaar vanaf 1900. Het toont u het gemiddelde vierjarige verloop van de Dow Jones over een goede honderd jaar. Zo kunt u de ontwikkelingen binnen het jaar van dichtbij bekijken.

  De schaal aan de rechterkant geeft de procentuele winst aan. Zo wordt boven "Election" de gemiddelde ontwikkeling van alle verkiezingsjaren getoond, boven "Post-Elect." die van alle post-verkiezingsjaren, boven "Midterm" die van alle verkiezingsjaren halverwege, en boven "Pre-Election" die van alle pre-verkiezingsjaren.

  beursevolutie bij verkiezingen US

  De jaren voor de verkiezingen waren goede beursjaren, zoals reeds vermeld. De twee middelste jaren van de grafiek, d.w.z. het jaar na de verkiezingen en het jaar van de tussentijdse verkiezingen, hebben de beleggers daarentegen nauwelijks winst opgeleverd. We kiezen nu het huidige jaar in de cyclus, het mid-term verkiezingsjaar.

  Het tussentijdse verkiezingsjaar onder de loep

  De volgende grafiek toont u het gemiddelde verloop van alleen de mid-term verkiezingsjaren. In zekere zin is het de vergroting van het derde kwart van de eerste grafiek.

  Click image for larger version Name:	mid-term jaar.png Views:	0 Size:	36.2 KB ID:	3348

  U kunt duidelijk de verzwakking zien vanaf midden april - een vroege "Sell in May and go Away", om het zo maar te zeggen. Anderzijds doet de stijging zich vroeger voor, namelijk eind september in vergelijking met het "normale" jaar eind oktober. Over het geheel genomen vertoont het verkiezingsjaar halverwege de looptijd een zijwaartse trend.

  Er zijn ook goede kansen in het verkiezingsjaar!

  Dit geldt echter alleen voor de totale markt. Veel individuele aandelen en sectoren wijken af van de indextrend en bieden u zelfs in moeilijke tijden goede kansen. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is de seizoensinvloeden op het niveau van de afzonderlijke gevallen te bekijken.


  "Geld investeren is het proces waarbij middelen op een strategische manier worden ingezet om een specifiek doel te bereiken."

  - Alan Gotthardt -
  Last edited by SignalRadar; 25-04-2022, 12:34.
Working...
X