Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Grondstoffen onder de loep: maïs en platina
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Grondstoffen onder de loep: maïs en platina

    Maïs: prijs pauseert maar kortDe maïsprijs stabiliseert na de laatste rally, maar zou spoedig op weg moeten zijn naar het volgende hoogtepunt. Sinds midden oktober vertoont de prijs van de dierenvoeding/energie grondstof een intacte opwaartse tendens, die sinds midden februari nog aan kracht heeft gewonnen. Met een prijs van ongeveer 750 dollarcent per bushel, staat maïs momenteel op het hoogste peil in negen jaar. De all-time high van ongeveer 845 dollarcent per bushel van 2012 ligt in handbereik.

    De prijzen worden opgedreven door een aanbodtekort. De oorlog in Oekraïne, die nu al een maand aan de gang is, zal waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke inkrimping van het aanbod voor zomergraan. De Oekraïense minister van landbouw verwacht een daling tot 7 miljoen hectare. Voorbije jaar werd 15 miljoen hectare bebouwd met zomergraan. De inkrimping van het areaal zal waarschijnlijk vooral gevolgen hebben voor maïs, die, in tegenstelling tot wintertarwe, pas in het voorjaar wordt ingezaaid. Volgens de gegevens zal het maïsareaal naar verwachting dalen tot 3,3 miljoen hectare (na 5,4 miljoen hectare in het voorgaande jaar).

    Om de voedselzekerheid te garanderen, beveelt het ministerie van landbouw de landbouwers ook meer zomertarwe, boekweit, haver, gierst en zomergerst te planten. De autoriteit raamt het met wintertarwe beplante areaal voor het afgelopen najaar op 6,5 miljoen hectare. Als gevolg van de oorlog is er nu echter misschien nog maar zo'n 4 miljoen hectare beschikbaar. Het Franse adviesbureau Strategie Grains heeft onlangs zijn prognose voor de uitvoer van maïs uit Oekraïne aanzienlijk verlaagd met 12 miljoen ton en zijn prognose voor de maïsoogst met 17 miljoen ton.

    Conclusie: Ondanks de recente prijsstijging is het niet waarschijnlijk dat een mogelijk knelpunt in de maïsvoorziening snel zal verdwijnen. Na de huidige consolidatie zou de prijs van maïs dus verder kunnen stijgen. Prijsstijgingen kunnen winstgevend worden geëxploiteerd met een ETF voor maïs zonder hefboomfinanciering (voorbeeld ISIN: DE000A0KRJV8).
    Platina: aanbod neemt af De platinaprijs is nog niet ontwaakt uit - maar dit zal spoedig veranderen. Er vormt zich langzaam een bodem in de prijstrend, maar de "ontstekingsvonk" ontbreekt nog voor de definitieve draai naar het noorden. Dit moet echter in de loop van het jaar tot ontbranding komen.

    De platinaprijzen zijn sinds midden december met ongeveer 13% gestegen. Op dat ogenblik werd het edele en industriële metaal verhandeld tegen ongeveer 900$ per ounce; intussen moet ongeveer 1.020$ per ounce op tafel worden gelegd - maar alleen een aanhoudende sprong boven de grens van 1.150$ per ounce zou vanuit technisch oogpunt een dieptepunt beëindigen. Een voorzichtige opwaartse trend is reeds waarneembaar.

    Nu krijgt platina een fundamentele rugwind. Volgens de laatste gegevens van de World Platinum Investment Council (WPIC) bedroeg dit vorig jaar meer dan 1,2 miljoen ounces. Dit betekent dat het aanbod met ongeveer 21% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar 2020. Tegelijkertijd daalde de vraag van de automobielindustrie met ongeveer 9% als gevolg van problemen met de toeleveringsketen.

    Voor dit jaar verwacht de WPIC slechts een half zo groot aanbodoverschot van 650.000 ounces. En terwijl het aanbod naar verwachting enigszins zal dalen als gevolg van de lagere mijn productie, zou de vraag sterker moeten aantrekken. Marktwaarnemers verwachten dat de vraag van autofabrikanten in 2022 met 19% zal zijn gestegen. Ook de vraag naar investeringen zou moeten toenemen als gevolg van de wereldwijde onzekerheid en de toenemende inflatie. Momenteel is Rusland toegevoegd als een speciale factor. Het reusachtige land neemt ongeveer 10% van de wereldwijde platinaproductie voor zijn rekening.

    Conclusie: De kloof tussen vraag en aanbod voor platina wordt groter. Een ommekeer in het edelmetaal platina begint zich langzaam af te tekenen. Beleggers kunnen deelnemen aan de stijgende platinaprijzen met een platina ETF zonder hefboomwerking (voorbeeld ISIN: IE00B4LHWP62).
    Wilt u een tradingrekening openen?
    • Open een www.whselfinvest.com CFD-Forex rekening of Futures rekening.
    • Gebruik de TradeWizard in het indrukwekkende NanoTrader platform (gratis demo).
    • Bescherm uw positie met geautomatiseerde bracket order.

    "Hij die geen visie heeft, is niet in staat grote verwachtingen te vervullen, noch grote ondernemingen te verwezenlijken."

    - Woodrow Wilson
Working...
X