Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Olie tuimelt terwijl volatiele handel aanhoudt
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Olie tuimelt terwijl volatiele handel aanhoudt

    De olieprijs daalde vorige week met 5% en daalt vandaag met nog eens 6%, waardoor hij verder wegzakt van de $130 die vorige week werd bereikt.


    Olie handelt 6% lager

    De olieprijzen handelen aan het begin van de week 6% lager, bovenop de 5% verliezen van de week ervoor. Toch handelt de olie nog steeds meer dan 15% hoger sinds het begin van de maand. De prijs daalde kortstondig onder de $100 en handelde binnen een bandbreedte van $10, een teken dat de volatiliteit in de oliemarkt niet afneemt.

    Terwijl de vrees voor bevoorradingstekorten de olieprijzen vorige week naar een hoogste punt in 14 jaar op 130 dollar dreef, toen de VS de Russische invoer verbood, werden de stijgingen snel tenietgedaan door het nieuws dat Europa dit voorbeeld niet zou volgen. Dit was belangrijk omdat Russische olie goed is voor 27% van de Europese olie en slechts 4% van de Amerikaanse olie. Het bevoorradingstekort dat moet worden aangevuld, is aanzienlijk kleiner dan wanneer Europa ook Russische olie zou hebben verboden.
    Witte duif - Ssymbool van vrede

    Vredesbesprekingen

    Optimisme rond de vredesbesprekingen die vandaag tussen Rusland en Oekraïne plaatsvinden, heeft ook geholpen om de olieprijs lager te trekken. Een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne en een wapenstilstand zouden de zorgen over het aanbod kunnen doen afnemen.

    Intussen kijken de oliemarkten uit naar het olieproducerende land dat het gat in het aanbod zou kunnen opvullen. Er zijn verschillende kandidaten, waaronder Venezuela, Iran, de VAE en Saoedi-Arabië, hoewel er nog niets is bevestigd.


    China's lockdown

    Een andere belangrijke drijfveer voor de olieprijzen aan het begin van de week waren de stijgende COVID-gevallen en de lockdown-beperkingen in China, die de vraagzijde van de balans schaden. China blijft een strikt COVID-nulbeleid voeren, wat betekent dat er weer lockdown-beperkingen van kracht zijn nu het aantal COVID-gevallen is gestegen tot een recordhoogte in twee jaar. China heeft 17,5 miljoen mensen in de stad Shenzhen weer opgesloten en een reisverbod in de provincie Jilin ingesteld. Het eerste voorbeeld van China dat een voltooid gebied afsluit sinds april 2020.


    Verhoging Fed-rente

    De stijgende olieprijzen hebben bijgedragen tot de groeiende bezorgdheid over de inflatie, die de centrale banken ertoe dwingt een meer agressieve koers aan te houden. Deze week zal de Fed haar monetaire beleidsbeslissing bekendmaken en er wordt algemeen verwacht dat zij de rente met 25 basispunten zal verhogen om de inflatie, die al vier decennia hoog is, te temperen. Stijgende rentetarieven kunnen de verwachting van een tragere groei aanwakkeren en de olieprijzen onder druk houden.


    Hoe nu verder met de olieprijzen?

    De olieprijs handelt binnen een stijgend kanaal dat teruggaat tot het einde van 2021, alvorens uit te breken naar 129.29 en vervolgens lager terug te veren.

    De prijs is teruggevallen in het stijgende kanaal en vond steun op 98.00, het laagste punt van de dag. De bearish crossover op de MACD suggereert dat er meer neerwaarts zou kunnen komen. De low van vandaag op 98.00 is nu een directe support voor 94.70, een level dat in februari een paar keer weerstand bood.

    Ondertussen kunnen kopers kijken naar de bullish cross-over op de 50 & 100 sma en de lange lagere wick op de kaars. Dit suggereert dat de prijs er niet in slaagde om acceptatie te vinden op de lagere niveaus voordat kopers opnieuw in de markt stapten en de prijs hoger duwden. Kopers zullen op zoek zijn naar een beweging over 108.50, de high van vrijdag, alvorens de focus weer op 115 te leggen.

    Daggrafiek US Crude Olie (bron TradingView)

    Crude Oil

    Probeer US Crude CFD's met deze GRATIS trading demo



    "Het is niet wat we af en toe doen dat ons leven vorm geeft, maar wat we consequent doen."

    - Tony Robbins -
    Last edited by SignalRadar; 15-03-2022, 14:25.
Working...
X