Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Olie van hoogste stand in 7 jaar, $100 nog steeds in zicht, Nord Stream 2 stopgezet
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Olie van hoogste stand in 7 jaar, $100 nog steeds in zicht, Nord Stream 2 stopgezet

    Olie is teruggevallen van de hoogste stand in zeven jaar. De vrees voor een verstoring van de energielevering blijft centraal staan nu Duitsland de rem zet op Nord Stream 2. Besprekingen VS - Iran naderen eindspel.


    Angst voor aanbod doet olieprijzen stijgen

    Olie is in de vroege handel naar een nieuw hoogtepunt in zeven jaar gestegen, uit vrees voor verstoring van het aanbod, toen de markt het nieuws verwerkte dat Rusland twee afgescheiden Oekraïense staten, Donetsk en Luhansk, als onafhankelijk heeft erkend. Onder het mom van "vredeshandhaving" stuurde Poetin troepen naar deze regio's, waardoor de spanningen in Oekraïne toenamen. Zijn acties doen vrezen dat hij Oekraïne stukje bij beetje zal ontmantelen.

    Het Westen heeft de acties van Poetin veroordeeld en sancties tegen Rusland afgekondigd, waarbij het zich bijna niet met de energiesector bemoeit. Europa is voor zijn energie sterk afhankelijk van Rusland en importeert ongeveer 40% van zijn aardgas uit Rusland, een niveau dat volgens de minister van Energie van Qatar onmogelijk snel uit een ander land kan worden gehaald.

    Gezien de lage gasopslagniveaus in Europa en de stijgende inflatie, zou elke beperking van de energievoorziening Europa zelf hard treffen.

    Maandgrafiek Brent Crude Oil CFD (bron TradingView)

    Crude

    Probeer even deze gratis trading demo van het befaamde NanoTrader trading platform


    Nord Stream 2

    Toch heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz het certificeringsproces voor de Nord Stream 2-pijpleiding stopgezet in reactie op de acties van Rusland. De pijplijn, die rechtstreeks naar Duitsland loopt, zou de energiecrisis in Europa moeten helpen verlichten. De maatregel werd gezien als een van de sterkste maatregelen die Europa tegen Rusland kon nemen. Poetin zei dat Rusland streeft naar een ononderbroken energielevering, wat hielp om de prijzen van de hoogste sessies af te halen, hoewel de oliemarkten deze opmerkingen duidelijk met een korreltje zout nemen, want olie handelt nog steeds 2% hoger op de dag.

    De vrees dat Rusland zou kunnen besluiten om gas- of energieleveranties te bewapenen is een zeer reële zorg, die de prijzen in het gehele energiecomplex ondersteunt. Olie mag dan wel zijn teruggekrabbeld van het hoogste punt in de sessie op $99.40, maar olie naar $100 lijkt zeer waarschijnlijk, tenzij er een enorme de-escalatie komt in de huidige situatie.

    Nord stream russland duitsland gasprom

    Iraanse nucleaire deal

    Het andere verhaal om in de gaten te houden, dat helpt om de olieprijzen lager te krijgen, zijn de nucleaire gesprekken tussen de VS en Iran, die hun eindspel lijken te bereiken. Als er een akkoord wordt bereikt, zou 1 miljoen bpd Iraanse olie terug op de markt kunnen komen. Het vooruitzicht van een akkoord helpt om de vrees voor Rusland en Oekraïne te compenseren.





    "De grootste les in het leven is te weten dat zelfs dwazen soms gelijk hebben."

    - Winston Churchill -
    Last edited by SignalRadar; 23-02-2022, 14:47.
Working...
X