Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Gedragseffecten: Controle illusie
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Gedragseffecten: Controle illusie

    Een rechtstreeks gevolg van de overmoed waaraan veel handelaren onderhevig zijn, is de illusie van controle. Dit vloeit voort uit het feit dat men denkt dat men goede redenen heeft voor een transactie en dus "slimmer is dan de markt". Hierdoor ontstaat het gevoel in een positie te verkeren waarin men de markt "onder controle" heeft en kan beheersen.
    trader
    Dit is echter een gevaarlijke denkfout. In werkelijkheid heeft de handelaar geen controle over de markt, waarvan de omgeving altijd wordt gekenmerkt door onzekerheid en risico. Het enige wat men kan doen is zijn positie en risico beheren en afwachten of het verwachte scenario zich in de loop van de tijd voordoet of niet. Het is ook mogelijk dat de oorspronkelijk duidelijke aanwijzingen voor de handel in het geheel geen rol spelen op de markt of reeds lang zijn voorzien en ingeprijsd.

    Elke handelaar leert dus vroeg of laat nederig te zijn tegenover de markt en onmiddellijk alle gedachten over de schijnbare controle van de markt te laten varen. Want objectief gezien heeft de markt uiteindelijk altijd gelijk, in die zin dat zij de feiten creƫert waarop alle spelers zich moeten oriƫnteren. De beoordeling van de individuele handelaar is volstrekt irrelevant, en daarom moeten vaste meningen en overtuigingen altijd met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Op de lange termijn kunnen handelaren die deze gedragseffecten onder controle hebben (in plaats van de markt) veel stabielere resultaten behalen.





    "Elke trader heeft sterktes en zwaktes. Sommigen zijn goede houders van winnaars, maar houden hun verliezers misschien iets te lang vast. Anderen snoeien hun winnaars misschien wat kort, maar nemen snel hun verlies. Zolang je je aan je eigen stijl houdt, krijg je het goede en het slechte in je eigen aanpak."

    - Michael Marcus -
Working...
X