Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De meest voorkomende fouten: Overtraden
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De meest voorkomende fouten: Overtraden

    Overtraden is een van de belangrijkste redenen waarom traders falen. Vaak kan deze handelsfout worden herleid tot emotioneel handelen. In principe zijn er 2 varianten:
    • Te veel risico: De handelaar neemt grote posities in en neemt dus risico's die niet passen bij zijn handelsrekening.
    • Te veel trades: De trader handelt in set-ups die niet of slechts gedeeltelijk aan zijn instapcriteria voldoen.
    Overtrading is een probleem dat voortvloeit uit andere handelsfouten. Redenen voor dit gedrag zijn overmoed of de hebzucht om snel veel winst te willen maken. Het gevaar bestaat hier in snelle, grote verliezen die vroeg of laat zullen optreden, vooral als er geen afdekking is. Het resultaat kan een "snel einde" van de handelsrekening betekenen.

    Het tweede punt, te veel trades, wordt veroorzaakt door ongeduld of "verveling". De handelaar wil actief worden hoewel er geen duidelijke handelssignalen zijn in de betreffende situatie. De angst om een beweging te missen kan ook leiden tot voortijdige instap en onbedoelde trades uitlokken. Trends en niveaus worden genegeerd of setups worden "geherinterpreteerd" in het heetst van de strijd. Als gevolg daarvan stapelen zich hoge transactiekosten op, die niet worden gecompenseerd door overeenkomstige handelswinsten als gevolg van de slechte kwaliteit van de opstelling, zodat in deze gevallen de handelsrekening tot een "traag einde" leidt.

    Studies hebben aangetoond dat vooral mannen de neiging hebben te veel te handelen. Het typische patroon is dat zij risicovoller en/of vaker handelen als gevolg van hun sterkere overmoed. Het is precies dit gedrag dat ervoor zorgt dat zij gemiddeld slechter presteren dan vrouwen. Het is sowieso al moeilijk om via trading positieve rendementen te behalen, maar met excessieve risico's en het verhandelen van half afgewerkte setups is het praktisch onmogelijk.

    Op lange termijn leidt overtrading tot een neerwaartse spiraal. Niet alleen worden hoge kosten en verliezen geleden, maar ook het vertrouwen in de eigen strategie en het vermogen om gericht de beste kansen te benutten, wordt geschaad. Uiteindelijk falen traders door overtrading, ofwel door grote verliezen, ofwel door op voorhand op te geven uit frustratie.

    Om overtrading te vermijden, moeten traders duidelijke regels volgen. Het ideaal is een tradingplan dat de criteria vastlegt die voor een trade aanwezig moeten zijn. Door vast te houden aan deze zelfgekozen punten wordt voorkomen dat de strategie verwatert door slechte signalen. Tegelijkertijd kunnen buitensporige risico's worden vermeden door altijd slechts kleine posities te verhandelen en/of door af te dekken met stops.

    B1) Overtrading


    Het trading plan voorziet eigenlijk in 1-2 trades per dag op duidelijke technische niveaus (blauwe zones). In plaats daarvan begint de trader uit verveling elke koersstoring te over-interpreteren en veel transacties te doen, wat geen voordeel oplevert en alleen maar verliezen en kosten veroorzaakt.

    Overtrading






    "Het is niet wat we af en toe doen dat ons leven vorm geeft, maar wat we consequent doen."

    - Tony Robbins -
Working...
X