Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoe wordt je een ervaren trader: succes door talent of training?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hoe wordt je een ervaren trader: succes door talent of training?

    SchildpaddenHet was een experiment dat de handelswereld zou veranderen. In het begin van de jaren tachtig streden de Amerikaanse futureshandelaren Richard Dennis en William Eckhardt over de vraag of handelssucces aangeboren of aan te leren was. Het geheel culmineerde in het zogenaamde Turtle Experiment, waarbij voorheen onervaren nieuwkomers op de aandelenmarkt na een paar lessen en wat simulatiehandel een flinke brok echt handelskapitaal kregen.

    De nieuwkomers hadden de grondbeginselen geleerd en hadden een aantal vaste regels gekregen om naar te handelen. Deze regels waren niet ingewikkeld - de grootste uitdaging was om ze in het heetst van de strijd op een nette manier toe te passen. En inderdaad: de gemiddelde rendementen die zij behaalden, waren positief. Sommigen faalden, maar anderen maakten van hun instap in de wereld van de handel een succesvolle carrière, waarvan sommige tientallen jaren standhielden.

    Het verhaal is nu een soort legende. En hoewel het experiment reeds lang geleden werd uitgevoerd, blijft de basisboodschap geldig: handel drijven kan men leren. Het vereist geen aangeboren, uniek talent. Je moet de grondbeginselen leren en de processen en principes volgen die de professionals volgen. Dat was uiteindelijk het belangrijkste wat Richard Dennis zijn Turtles leerde. Hij noemde ze "Turtles" omdat hij "handelaren als schildpadden wilde fokken".

    Dit beantwoordt reeds de vraag van het artikel van vandaag. Succes in de handel kan worden geleerd. Maar dat is niet alles. Omdat je ook op andere gebieden niet op "talent" moet vertrouwen. In staat zijn om bepaalde dingen te leren is een fundamenteel vermogen dat terug te voeren is op een duidelijk basiselement. Een bekend boek hierover is "Talent is Overrated" van Geoff Colvin, dat gebaseerd is op de bevindingen van de psycholoog K. Anders Ericsson. Daarin wordt uitgelegd dat hard werken en voortdurend gericht oefenen - ook wel "deliberate practice" genoemd - 's werelds beste presteerders maken tot wat zij zijn.

    "Deliberate practise" is echter geen gemakkelijke onderneming. Om echt beter te worden, moet je je grenzen blijven verleggen, uit je vertrouwde "comfortzone" stappen en nieuwe uitdagingen aangaan. Bovendien moeten de afzonderlijke elementen die cruciaal zijn voor het algemene resultaat, worden geïdentificeerd en verbeterd. Dit zorgt ervoor dat er werkelijk sprake is van een voortdurend leereffect - ongeacht het niveau waarop men zich op dat moment bevindt. Omdat dit op lange termijn moeilijk te realiseren is, zijn er slechts enkele professionals die uiteindelijk tot de besten op hun gebied behoren.

    Dit beantwoordt ook de vraag "hoe". Om te leren handelen, moeten we actief worden. Alleen maar lezen over de markten, strategieën en risicobeheer brengt geen duurzame vooruitgang. Hoewel het belangrijk is om over deze basiskennis te beschikken, begint het echte leereffect met de praktische toepassing. Alleen door doelbewust te oefenen kunnen we ons blijven verbeteren - zowel op het gebied van de handel als op elk ander prestatiegebied.


    B1) Turtle instap in de S&P 500

    Een basisstrategie van de Turtles was het kopen (verkopen) van futures bij het uitbreken naar een nieuwe 20-daagse high (low). Bovendien waren er vaste regels voor stops en positiebeheer. De volledige reeks regels is toegankelijk via deze link: http://bigpicture.typepad.com/commen...urtlerules.pdf

    Daggrafiek S&P 500 (bron: WHSelfinvest & Nanotrader)

    SP500






    "Hij die geen visie heeft, is niet in staat grote verwachtingen te vervullen, noch grote ondernemingen te verwezenlijken."

    - Woodrow Wilson -
    Last edited by Leren traden; 06-06-2022, 15:09.
Working...
X