Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wat is een berenmarkt en hoe handel je erin?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wat is een berenmarkt en hoe handel je erin?

    Berenmarkten komen meestal om de paar jaar voor, maar kunnen handelaren en beleggers nog steeds verrassen. Lees meer over bearmarkten en hoe u zich kunt voorbereiden op een marktdaling.

    Wat is een berenmarkt?

    berenmarkt
    Een berenmarkt wordt omschreven als een aanhoudende koersdaling van 20% of meer ten opzichte van een recent hoogtepunt. Bear markets kunnen voorkomen in specifieke aandelen, activaklassen of de markt als geheel. De meest gebruikelijke referentie voor een berenmarkt is de S&P 500.

    Het niveau van 20% is slechts een drempel, aangezien berenmarkten vaak verder gaan en zelfs gepaard kunnen gaan met een economische recessie. Volgens "Ned Davis Research" dalen aandelen in een dalende markt gemiddeld met 36%.

    Correctie vs berenmarkt vs recessie


    Een beurscorrectie is een daling van minder dan 20%, die optreedt wanneer de markt als overgekocht wordt beschouwd en beleggers hun posities sluiten. De marktprijs daalt tot een prijs die de werkelijke waarde van het activum beter weergeeft, voordat beleggers bereid zijn opnieuw in te stappen.

    Tussen een correctie en een dalende markt, ligt een marktcrash. Er is geen vaste definitie van een crash, maar meestal gaat het om een daling van 10% of meer vanaf een recent hoogtepunt en moet de crash enkele dagen of weken duren.

    Een daling van 20% of meer komt op het terrein van de berenmarkt. Hoewel correcties vaak voorkomen, zijn berenmarkten een belangrijkere marktgebeurtenis, die zelfs overheidsingrijpen kan uitlokken. Hoewel een dalende markt en een recessie normaal gezien samenvallen, zijn de onderliggende oorzaken zeer verschillend. Een recessie is het resultaat van een economische inkrimping en wordt over het algemeen gedefinieerd als ten minste twee opeenvolgende kwartalen van dalend BBP. Terwijl een berenmarkt het resultaat is van een veranderend beleggerssentiment.

    Hoewel de financiële markten en de economie dus met elkaar zijn verweven, is de correlatie niet zo eenvoudig als "als er een recessie is, zal er een dalende markt zijn" en omgekeerd. Vooral omdat er markten zijn die tijdens een recessie stijgen.

    Wat veroorzaakt een berenmarkt?


    Een berenmarkt wordt veroorzaakt door een negatief sentiment, dat mensen ertoe brengt hun geld te verplaatsen van risicovolle activaklassen, zoals aandelen, energie en valuta's, naar vastrentende waarden en veilige havens - zoals goud.

    Deze verschuiving in de psychologie doet de prijzen dalen omdat kapitaal uit de markten wegvloeit. Marktdeelnemers worden zo pessimistisch dat ze zelfs positief nieuws - zoals sterke winstverslagen - negeren en de prijzen alleen maar verder laten dalen.

    Berenmarkten worden doorgaans geassocieerd met een verzwakkende economie waarin consumenten niet langer bereid zijn om geld uit te geven. Op dat moment kunnen beleggers besluiten hun posities te sluiten in de verwachting dat bedrijven hun winsten zullen zien dalen.

    Beleggers en traders zullen de belangrijkste economische indicatoren - zoals loonstijging, werkgelegenheid, inflatie en rentetarieven - in de gaten houden om te zien of er sprake is van een vertraging, alvorens beslissingen te nemen.

    Stiermarkt vs. berenmarkt


    Terwijl een berenmarkt een aanhoudende daling van de activaprijzen is, is een stierenmarkt een aanhoudende stijging van de prijzen. Tijdens een bullmarkt geloven beleggers dat de opwaartse trend voor een lange periode zal aanhouden en zijn ze bereid om tegen steeds hogere prijzen in een markt te kopen. Dit gebeurt over het algemeen wanneer de economie sterk is en er een grote risicobereidheid is.
    Bullish vs Bearish

    In een stierenmarkt is de vraag naar activa sterk maar het aanbod beperkt, waardoor de prijzen stijgen omdat beleggers concurrerende biedingen toevoegen. Het tegenovergestelde gebeurt in een berenmarkt, wanneer marktdeelnemers zich haasten om hun posities te sluiten, het aanbod de markt overspoelt en er weinig vraag is - wat betekent dat beleggers lagere en lagere prijzen moeten aanvaarden om te kunnen sluiten.

    Hoe vaak komen berenmarkten voor?


    Tussen 1945 en 2021 zijn er 14 berenmarkten geweest, wat betekent dat berenmarkten gemiddeld om de 3,6 jaar voorkomen. Vroeger, voor de Tweede Wereldoorlog, waren er 12 berenmarkten tussen 1928 en 1945 - of één om de 1,4 jaar.

    Hoe lang duren berenmarkten?


    Gemiddeld duren berenmarkten 363 dagen. Historisch gezien zijn berenmarkten van korte duur, vooral in vergelijking met de stiermarkten, die gemiddeld 1.742 dagen duren.

    Sommige berenmarkten hebben echter jaren geduurd. De langste berenmarkt was in 1973, tijdens de Grote Depressie, die 61 maanden duurde. De langste berenmarkt van de afgelopen 20 jaar viel samen met de financiële crisis van 2008. Hij begon in 2007 en duurde 1,3 jaar - de S&P 500 daalde met 51,9%.

    De verschillende lengtes van berenmarkten hebben verschillende namen:

    Cyclische - deze duren een paar maanden of een jaar
    Seculier - deze duren langer dan een jaar

    Wanneer eindigen berenmarkten?


    Berenmarkten eindigen wanneer de koersen 20% stijgen ten opzichte van hun laatste dieptepunt, wat nu zou worden beschouwd als het begin van een stierenmarkt. De bodem van een berenmarkt vindt plaats wanneer de prijzen niveaus bereiken waarop beleggers bereid zijn weer te kopen, en de markt stabiliseert.

    Als de dalende markt samenvalt met een recessie, vindt de bodem van een dalende markt vaak plaats rond dezelfde tijd als de economische indicatoren groei beginnen aan te geven. Het vertrouwen van consumenten en bedrijven keert terug en de winsten beginnen te stijgen, wat het begin van het herstel markeert.

    Hoe een dalende markt te doorstaan


    Tijdens een dalende markt neemt de kans op verliezen toe, zowel voor langetermijnbeleggers als voor kortetermijnhandelaars in longposities. Er zijn dus drie opties: het uitzitten, posities sluiten of nieuwe transacties openen.

    Om een dalende markt te doorstaan, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de trends die zich voordoen en waar geldstromen naartoe gaan. Er zijn een paar activaklassen die typisch stijgen tijdens bredere marktdalingen omdat ze worden gebruikt door beleggers die het risico willen beperken door diversificatie. Dit betekent dat ze ook een kans creëren voor speculatieve handelaren om te profiteren.

    Deze omvatten:
    • Obligaties - vastrentende effecten worden gebruikt in tijden van neergang, omdat zij inkomsten garanderen en doorgaans in waarde stijgen wanneer de aandelen dalen. Vooral Amerikaanse Treasuries worden in perioden van neergang in de gaten gehouden omdat ze gesteund worden door de grootste economie ter wereld.
    • Edele metalen - goud en zilver worden beide gezien als veilige havens tijdens financiële crises, wat betekent dat beleggers er massaal op afkomen en de prijzen opdrijven
    • Defensieve aandelen - deze bedrijven worden minder getroffen dan de markt in het algemeen omdat de vraag naar hun producten blijft bestaan, waardoor ze een stabiele balans hebben. Tot de defensieve aandelen behoren bedrijven zoals niet-duurzame consumptiegoederen en nutsbedrijven

    Het kan ook verleidelijk zijn om te proberen de bodem van een berenmarkt te identificeren en nieuwe posities in te nemen om te profiteren van de opleving die volgt. Kopen in de hoop op een opleving kan echter gevaarlijk zijn, en u kunt nog meer verliezen nemen voordat de markt weer opveert. Wanneer u kijkt naar omkeringen, zorg er dan voor dat u een paar bevestigingssignalen hebt ontvangen om te voorkomen dat u op een valse bodem instapt.

    Hoe short gaan in een berenmarkt


    Voor traders biedt een berenmarkt een andere mogelijkheid: short gaan op dalende markten. Short gaan is het openen van een positie op een markt waarvan u verwacht dat de prijs zal dalen, met als doel het actief tegen een lagere prijs terug te kopen - het verschil tussen de hogere en lagere prijs zou uw winst zijn.

    Vroeger was dit een ingewikkeld proces, omdat er activa van derden moesten worden geleend om te worden verkocht. Maar met derivaten kunt u short gaan op een hele reeks activa, zoals aandelen, indexen, grondstoffen en valuta's, zonder dat u ooit de onderliggende waarde hoeft te bezitten.

    Of u nu long of short gaat, u moet altijd het risico beheren dat de markt tegen uw positie in beweegt.




    Kies uw broker verstandig

    www.whselfinvest.com is waarschijnlijk de beste broker voor actieve beleggers. Probeer de kostenloze tradingdemo.
    Last edited by Leren traden; 22-04-2022, 15:25.
Working...
X