Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wanneer moet je niet handelen?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wanneer moet je niet handelen?

    Een van de kenmerken van de meest succesvolle handelaren is dat zij plotseling stoppen met handelen. Hebben ze dan hun interesse verloren? Of hebben ze een pauze nodig? Misschien wel, maar als je hen vraagt waarom ze vandaag niet handelen, en gisteren misschien ook niet, krijg je meestal het laconieke antwoord: Er zijn gewoon geen goede setups.

    Cash is een positie!


    Dit antwoord is zeker een goede reden om niet te handelen, maar zeker niet de enige. Succesvolle handelaars weten dat geen positie een positie is. Met andere woorden, 100% cash aanhouden is een positie. Nu zou je kunnen zeggen dat als je 100% contant geld hebt, je niets zult verliezen, maar aan de andere kant kun je ook niets winnen. Dat is waar, maar het eerste deel van de zin zou moeten zijn: je verliest niets. In de woorden van de handelaar, je bent break-even.

    We handelen niet op de markten om break-even te zijn. We willen winnen en onze rekening omhoog stuwen. Zeer zelfverzekerde en succesvolle handelaren zijn de eersten die van deze kansen gebruik maken wanneer zij zich voordoen. We leggen de nadruk op "wanneer". Laten we eens kijken naar de grafiek van de EUR/USD van de laatste paar dagen.

    ZigZag grafiek


    100% cash


    Wat we hier zien is een typische zigzag markt zonder vaste richting. Kun je hier geld verdienen? Ja dat kan, er zijn zelfs speciale technieken voor, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Handelaren die grote schommelingen op deze markten verhandelen, verliezen meestal op dergelijke markten, in het beste geval eindig je nog steeds break-even. En als u weet dat u in het beste geval break-even zult uitkomen, dan kunt u onmiddellijk een break-even positie innemen, wat betekent "100% cash". En dat is precies wat de ervaren handelaars doen. Namelijk: niets.

    Afwachten en uitkijken!


    En er is nog een reden waarom ze wegblijven. Zij weten (ook uit ervaring) dat dergelijke trendloze markten vroeg of laat zullen worden gevolgd door een andere trend, misschien zelfs een zeer goede trend, die de kassa's zal doen rinkelen. En dan willen ze daar zijn. Dus houden ze hun kruit droog voor het moment dat er iets te verdienen valt. En ze wachten. Wachten en kijken. Dit is een van de moeilijkste dingen om te leren: Wachten en kijken.

    Handelaren die deze ervaring niet hebben (omdat het een gewoonte is) proberen nog een paar druppels sap uit deze uitgeperste sinaasappel te persen en verliezen meestal, wat vaak tot grote frustratie kan leiden. En weet je wat? Wanneer het signaal voor de grote trend er is, durven zij vaak niet in de markt te stappen uit angst deze weer te verliezen. Herken je deze patronen?



    "Tenzij je je aandelen met 50% kunt zien dalen zonder in paniek te raken, moet je niet in de aandelenmarkt zitten."

    - Warren Buffett -
    Last edited by Leren traden; 12-04-2022, 09:28.
Working...
X