Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Valutapaar van de Week: USD/CAD
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Valutapaar van de Week: USD/CAD

    De Amerikaanse economische cijfers sloten vorige week sterk af: de Non-Farm Payrolls voor juni kwamen uit op +372.000 tegenover een verwachting van +268.000 en een mei meting van +384.000. Het werkloosheidscijfer bleef ongewijzigd op 3,6%. De Fed zou blij moeten zijn met dit cijfer, want het toont aan dat de arbeidsmarkt nog steeds krap is nu de Fed overweegt hoeveel ze de rente moet verhogen tijdens haar volgende vergadering. Die beslissing kan deze week iets gemakkelijker worden gemaakt als de Amerikaanse CPI-resultaten van juni bekend worden gemaakt. Verwacht wordt dat de CPI zal stijgen tot 8,8% j-o-j, tegen 8,6% j-o-j in mei. Als de cijfers uitkomen zoals verwacht of hoger, kan dat een cement zijn voor een 75bps tijdens de FOMC-vergadering later deze maand. Weet u nog dat de Fed vorige maand na de publicatie van de CPI en de Michigan Inflation Expectations besloot de rente met 75bps te verhogen in plaats van met 50bps. Nu we het er toch over hebben, later deze week zal de VS ook de Michigan Consumer Sentiment Preliminary reading voor juli publiceren, samen met de Inflation Expectations. Dit kan ook helpen om de beslissing van de Feds tijdens de volgende bijeenkomst te bevestigen of te beïnvloeden. De economische cijfers voor de VS worden vrijdag afgerond met de detailhandelsverkopen in juni. Verwacht wordt een koptekst van +0,8% k-o-k, maar een 0%-uitslag voor ex-gas en auto's.

    De Bank of Canada komt deze week op woensdag bijeen op haar rentebesluitvormingsvergadering van juli. Verwacht wordt dat de BOC de rente met 75 basispunten zal verhogen tot 2,25%. Tijdens de vorige vergadering verhoogde de BOC de rente met 50 basispunten en gaf ze aan dat ze hogere risico's ziet dat de verhoogde inflatie zich zou kunnen verankeren. Sinds de vorige vergadering heeft Canada de CPI-gegevens van juni bekendgemaakt, waarbij de hoofdsom is gestegen van 6,8% j-o-j in april naar 7,7% j-o-j in mei, veel hoger dan de 2%-inflatiedoelstelling van de Bank of Canada! Canada zal volgende week de CPI-gegevens van juni bekendmaken. Sommigen zullen wijzen op de juni Employment Change van vorige week en aanvoeren dat het verlies van -43.200 banen een reden kan zijn om de rente slechts met 50 basispunten te verhogen, maar het banenverlies was grotendeels toe te schrijven aan het verlies van deeltijdbanen (-39.100), terwijl het verlies van voltijdbanen veel kleiner was (-4.000). Het werkloosheidscijfer daalde ook van 5,1% in mei tot 4,9% in juni. Let op de formuleringen in het Monetary Policy Report om te zien hoeveel hoger de BOC verwacht dat de inflatie zal oplopen. Dit kan bepalend zijn voor de mate waarin de BOC de rente verhoogt tijdens de vergadering in september. De markten rekenen momenteel op een verhoging met 50 tot 75 basispunten voor september.

    Vanaf november 2021 tot aan kort geleden handelde USD/CAD tussen 1.2454 en 1.2964. Medio mei brak het pair kortstondig boven de range naar een hoogste punt van 1.3077, maar trok zich snel terug in de range en zette een head and shoulders patroon neer. USD/CAD handelde naar een dieptepunt van 1.2525, bereikte het 78.6% Fibonacci retracement tot het doel van het patroon, en keerde daarna om. Sindsdien bewoog USD/CAD zich hoger en handelt momenteel aan beide kanten van de bovenste trendlijn van de range. Bovendien blijkt het psychologische ronde getal van de 1.3000 zone een beetje een worsteling te zijn, nu de prijs probeert om de zone te verlaten. In een poging om hoger te bewegen, heeft USD/CAD een pennantformatie gevormd met een koersdoel bij 1.3400.

    Daggrafiek USD/CAD (bron WH Selfinvest)

    USD/CAD 1D


    Op een 240-minuten timeframe is USD/CAD uit de pennant formatie gebroken en is teruggekomen om de bovenste trendline te testen. Het pair is teruggetrokken naar het 61.8% Fibonacci retracement level van de low tot high van 5 juli, nabij 1.2935. Resistance hierboven ligt op de highs van 5 juli bij 1.3083. Boven de recente highs is er geen belangrijke weerstand tot 1.3371, dat is de highs van de week van 2 november 2020. Support ligt bij de 8 juli lows bij 1.2936, dan de neerwaartse, bovenste trendlijn van de pennant bij 1.2895. Als de prijs daaronder breekt, kan hij dalen naar de dieptepunten van 5 juli, bij 1.2843.

    4-uursgrafiek USD/CAD (bron WH Selfinvest)

    USD/CAD 4H


    De VS geeft deze week de CPI vrij. Na vorige maand weet iedereen dat de Fed zal toekijken. Voeg daarbij een BOC die waarschijnlijk 75bps zal verhogen, en USD/CAD zal volatiel zijn. De sleutel voor de volgende richting van het pair kan zijn of de CPI achterblijft bij de verwachtingen of dat de BOC minder hawkish is dan verwacht!





    "De grootste les in het leven is te weten dat zelfs dwazen soms gelijk hebben."

    - Winston Churchill -
Working...
X