Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: Fed manoeuvreert, beleggers verbaasd
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: Fed manoeuvreert, beleggers verbaasd

    De aandelenmarkten blijven onzeker door de wervelende economische en rente perikelen. In de VS heeft de inflatie zich precies zo ontwikkeld als we voorspelden. De inflatie in de VS neemt duidelijk af (ook door het basiseffect) - wat de aandelenmarkt erkende met stijgende prijzen. De kerninflatie bleef echter stijgen, wat onmiddellijk speculaties over verdere rentestappen opriep. Als gevolg daarvan gingen de aandelenkoersen weer omlaag.

    De verklaring van de Fed gaf verbaasde beleggers geen duidelijk beeld. Want enerzijds vertrouwt de Fed erop dat de inflatie verder zal dalen. Maar ze blijft bezorgd over de nog steeds tegenwerkende trend in de kerninflatie. Daarom heeft de Fed alle pistes opengehouden en benadrukt dat "niet elke rentevergadering" een verhoging van de belangrijkste tarieven vereist.

    De renteboodschap heeft de markten bereikt en de wind is weer gaan liggen. In plaats van een rentepauze - zoals een week geleden - verwacht de meerderheid van de waarnemers nu dat de Fed de rente toch weer met 25 basispunten zal verhogen. De speculaties over het begin van de rentepauze zijn nu verschoven naar het midden van het jaar.
    Men gaat ervan uit dat de Fed blijft manoeuvreren en op zicht rijdt. Zij hoeft geen besluit te nemen waarbij zij onmiddellijk van het ene rentepad naar het andere gaat. De Fed kan "de ontwikkelingen volgen en passend reageren", zo moet de verklaring klinken. De markten moeten voorbereid zijn op het feit dat de Fed in de loop van het jaar ook gedwongen kan worden de rente verder te verhogen, ook al heeft ze al eens gepauzeerd.
    De beoordeling van het Fed beleid wordt des te onzekerder omdat de centrale bank ook heeft gewaarschuwd voor "gevaren in het banksysteem". Tegelijkertijd verwachten de Amerikaanse monetaire waakhonden nu een recessie in de komende zes maanden. De kans op een stagflatiescenario, waarbij de rente relatief hoog blijft, neemt toe. Dit wordt ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Tijdens hun voorjaarsbijeenkomst hebben zij de groeicijfers voor verschillende landen verlaagd.
    De komende weken van het boekjaar zal blijken hoe bedrijven omgaan met de stijgende prijzen. Uit langetermijnervaring blijkt dat aandelenmarkten het nog steeds goed doen bij een permanente inflatie tot ongeveer 5%. Dat komt omdat bedrijven dan in veel gevallen in staat zijn prijsstijgingen geleidelijk door te berekenen en in sommige gevallen zelfs de marges te verhogen (winstinflatie). Dit kan in ieder geval een steun zijn voor de aandelenkoersen.​

    Conclusie: volgens ons zijn de aandelenmarkten op korte termijn bijna uitgeput. Het potentieel voor verdere koerswinsten is beperkt. Bovendien zien wij geen nieuwe koersaanjagers. Beleggers moeten gedeeltelijke winsten realiseren en zich indekken. Nieuwe aankopen zullen alleen worden gedaan als de aandelenmarkten nieuwe all-time highs bereiken of opnieuw worden ingesteld.​

    STOP met commissies te betalen wanneer je je aandelen koopt! Kies voor www.freestoxx.com
    Last edited by SignalRadar; 13-04-2023, 15:14.
Working...
X