Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
US PPI zeer hoog in november, wat is het belang voor de FED?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • US PPI zeer hoog in november, wat is het belang voor de FED?

    De Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) in november was hoger dan verwacht. Het algemene cijfer steeg met 7,4% joj, terwijl de prognose 7,2% was. Ondanks dit verschil is dit een aanzienlijke daling ten opzichte van de 8,1% op jaarbasis in oktober. Het is ook de vijfde opeenvolgende daling van de inflatie en de laagste sinds mei 2021. Bovendien kwam de kern PPI (exclusief voedsel en energie) uit op 6,2% op jaarbasis, tegen een prognose van 5,9% op jaarbasis. Dit is de achtste opeenvolgende daling van de kerninflatie en de laagste sinds juni 2021.

    PPI

    Wat is inflatie?

    Zal de PPI het rentebesluit van het FOMC tijdens zijn vergadering van woensdag beïnvloeden? Tijdens Powells toespraak op 30 november zei hij dat "de Fed het tempo van de renteverhogingen al tijdens de FOMC vergadering van december kan vertragen". Voorts merkte hij op dat "minder vertrouwen op prognoses betekent dat er meer aan risicobeheer wordt gedaan, en dat het vertragen van renteverhogingen op dit moment een goede manier is om de risico's van buitensporige verhogingen in evenwicht te brengen". Het lijkt erop dat Powell de markten heeft voorbereid op een lager tempo van renteverhogingen tijdens de bijeenkomst in december. De Fed heeft de Fed Funds rate dit jaar alleen al met 400 basispunten verhoogd, na de laatste vier vergaderingen met 75 basispunten. Het FOMC zal naar verwachting de rente volgende week met "slechts" 50 basispunten verhogen!

    Volgens de Fedwatch tool van CME gaan de markten uit van een 75% waarschijnlijkheid van een renteverhoging met 50 bp bij de volgende vergadering. Bij de bekendmaking van de PPI gegevens ging USD/JPY agressief omhoog van 135,68 naar 136,68 in de verwachting dat de PPI stijging zou leiden tot een renteverhoging door de Fed met 75 basispunten. Het paar trok zich echter terug naar het midden van de range.

    Grafiek USD/JPY
    PPI
    Test een kosteloze demo rekening van WH Selfinvest.

    Het paar bevond zich sinds 31 maart in een stijgend kanaal, toen het paar handelde bij 121,79. Toen de prijs in dit kanaal begon te bewegen, greep het MOF in en kocht op 22 september yen op de markt. De USD/JPY bleef echter stijgen. Op 17 oktober brak het paar door de bovenkant van het stijgende kanaal bij 148,86. Vier dagen later werd er opnieuw gekocht nadat de koers 151,95 had bereikt! Deze keer werkte het, want de USD/JPY daalde naar 146,16. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde kruist ook deze zone op 135,03.

    Zullen de hoger dan verwachte PPI gegevens enige invloed hebben op de Fed vergadering van woensdag? Hoewel de PPI statistieken bij de bekendmaking ervan een onmiddellijk effect hadden op de markten, zouden ze op zich niet al te veel invloed mogen hebben op het besluit van het FOMC. Bovendien wordt morgen, daags voor de aankondiging van de Fed, de Amerikaanse CPI gepubliceerd. Hoewel het erop lijkt dat Powell de beslissing om de rente met 50 basispunten te verhogen al heeft genomen, zou de CPI meer invloed moeten hebben op de Fed en de PPI.




    "Risico ontstaat als je niet weet wat je doet."

    - Warren Buffett -​​
    Last edited by SignalRadar; 12-12-2022, 10:52.
Working...
X