Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Inflatiepiek bereikt?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Inflatiepiek bereikt?

    De hoop dat er een einde komt aan de snel stijgende inflatie geeft een sterke impuls aan de aandelenkoersen op de Amerikaanse beurzen. In het midden van de week slaagden de twee belangrijkste Amerikaanse aandelenindices erin om voor het eerst sinds april boven de 200-dagenlijn te springen. Dit belangrijke langetermijngemiddelde wordt vooral gebruikt door grote institutionele adressen zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsmaatschappijen om posities op te bouwen of af te bouwen.

    Met de stijging tot boven de 200-dagenlijn is de hoop op verbetering teruggekeerd op Wall Street. Deze hoop wordt gevoed door de gegevens over de Amerikaanse consumentenprijzen die woensdag zijn bekendgemaakt. De index van de consumptieprijzen daalde in juli tot 8,5%, een tikje onder de marktconsensusramingen (8,7%). In juni bedroeg de prijsindex nog 9,1%.
    inflatie
    Als de inflatie inderdaad zijn hoogtepunt heeft bereikt, zo blijkt uit speculaties op de beursvloer, zou de Fed het tempo van de renteverhogingen eventueel kunnen verlagen. De marktverwachtingen voor een nieuwe "grote" renteverhoging van 75 basispunten tijdens de volgende Fed-vergadering in september zijn gedaald van 68% op dinsdag tot slechts 41,5% nu, na de bekendmaking van de inflatiegegevens. Nu zetten de meeste beursspelers in op een verhoging van de belangrijkste rentetarieven met "slechts" 50 basispunten.
    De arbeidsmarkt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijft echter krap. De lonen en de vastgoedprijzen blijven hoog in de VS en het absolute niveau van de inflatie zal de Fed waarschijnlijk ook een doorn in het oog zijn. Krappe bevoorradingsketens blijven ook een probleem. Er is nog een lange weg te gaan voordat de "inflatiedoelstelling" van 2% wordt bereikt.

    De DAX blijft achter bij de goede prestaties van de toonaangevende Amerikaanse aandelenmarkt. De Duitse benchmarkindex is met ongeveer 11% gestegen sinds het dieptepunt in juli. Maar het is nog ver verwijderd van de 200-dagenlijn (momenteel op ongeveer 14.150 punten). Duitse en Europese aandelen kunnen de koersdynamiek van de Amerikaanse beurzen niet bijbenen. Hier blijft de energiecrisis het sentiment drukken.

    Maar er zijn enkele lichtpuntjes. Zo is de detailhandelsgroep Metro in het laatste kwartaal in de rode cijfers beland, maar heeft hij in operationele termen meer verdiend dan verwacht. Daimler Truck versloeg ook de ramingen van analisten. Salzgitter kijkt terug op een record halfjaar en de buitenreclamemaker Ströer verwacht groei in het derde kwartaal ondanks een nog steeds krimpende reclamemarkt.

    Conclusie:


    Na de recente aanzienlijke stijging van de beurzen, vooral in de VS, wordt de lucht voor verdere koerswinsten langzaam dunner. De overkoepelende neerwaartse trend op de markten blijft intact. Beleggers kunnen profiteren van het huidige positieve beurssentiment om winst te nemen in individuele aandelen. Wij verwachten nog steeds dat de zomerrally spoedig zal eindigen. Kopen is alleen mogelijk in geselecteerde individuele aandelen.





    “No matter the circumstances that you may be going through, just push through it.”

    - Ray Lewis -
Working...
X