Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Steeds hogere inflatie – Morgen komt het EU cijfer
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Steeds hogere inflatie – Morgen komt het EU cijfer

    De EU publiceert vrijdag haar Flash CPI (consumer price index) voor maart. De verwachting is dat de CPI uitkomt op 6,6% op jaarbasis, tegen 5,9% op jaarbasis in februari. Velen verwachten dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de inflatie kan aanwakkeren en zo de olie- en andere grondstofprijzen kan opdrijven.

    Spanje en Duitsland trapten gisteren af met geharmoniseerde cijfers die veel hoger waren dan verwacht. De Spaanse CPI kwam uit op 9,8% op jaarbasis (nog 7,6% in februari). De verwachting was 8,1%. De Duitse CPI kwam uit op 7,6% (nog 6,7% in februari). De verwachting was opnieuw 6,7%.

    Dit zijn enorme sprongen. Vandaag komen zowel Frankrijk als Italië met cijfers. De verwachtingen zijn respectievelijk 4,8% en 7,2% .

    Gisteren zei Holzman van de ECB dat hij de depositorente tegen het einde van het jaar met 50 basispunten wil verhogen, omdat dit de centrale bank meer armslag zou geven. Grote baas Christine Lagarde sprak echter eerder en zei dat hoewel ze verwacht dat factoren die de inflatie aanwakkeren, zoals voedsel en energie, hoog zullen blijven, ze niet verwacht dat ze "steeds hoger en hoger zullen worden". Zijn er niet zeer veel voorbeelden in de geschiedenis waar de inflatie steeds hoger en hoger werd?

Working...
X