Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Goud hoger door geopolitieke onzekerheid Rusland/Oekraïne
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Goud hoger door geopolitieke onzekerheid Rusland/Oekraïne

    De markten hebben een sterke afkeer van onzekerheid en daarom is goud hoger bewogen. Maar dat kan allemaal veranderen wanneer de volgende krantenkop de media bereikt.

    Na de publicatie van de FOMC-notulen schreef mijn collega Matt Weller een stuk over hoe goud (XAU/USD) hoger bewoog op basis van het algemene macro-landschap, d.w.z. hoge inflatie en een klimaat van renteverhogingen. De bewegingen in goud lijken vandaag echter meer verbonden te zijn met het Russische conflict met Oekraïne dan met het macro-landschap op langere termijn.

    De headlines waren de voorbije nacht ongebreideld, te beginnen met Russische beweringen dat Oekraïense troepen op hen vuurden. Het Oekraïense ministerie van defensie zei later dat de beschietingen door Pro-Russische troepen om 13.00 uur lokale tijd ophielden.

    De VS beweerden dat Rusland op weg is naar een "dreigende invasie", omdat men heeft gezien dat troepen dichter bij de Oekraïense grens komen en een voorraad bloed aanleggen.

    De Russen zetten de druk op de ketel door de plaatsvervangend ambassadeur van de VS uit zijn functie te ontheffen en te reageren op de tegenvoorstellen van de VS. Rusland zei dat de toenemende militaire activiteit van de VS en de NAVO alarmerend is en dat de rode lijnen van Rusland worden genegeerd. Zij zeiden ook dat Rusland gedwongen zal zijn te reageren, onder meer door militaire technische maatregelen te nemen, als de VS niet over juridisch bindende garanties onderhandelen.

    Goud heeft geprofiteerd van de onzekerheid rond de situatie tussen Rusland en Oekraïne. Op 11 februari brak het gele metaal boven een symmetrische driehoek op lange termijn waarin het zich sinds het begin van de pandemie bevindt. Goud hield de weerstand vast op de vorige highs van 16 november 2021 bij 1877.16, om er vandaag boven te breken. Er is een sterke samenvloeiing van weerstand net hierboven bij de 127,2% Fibonacci verlenging vanaf de highs van 16 november tot de low op 15 december 2021, de vorige highs van 1 juni 2021, en het 61,8% Fibonacci retracementniveau vanaf de all-time highs in augustus 2020 tot de lows in maart 2021. Deze weerstand ligt tussen 1911 en 1923. Daarboven kan de prijs bewegen naar de 161,8% Fibonacci verlenging van het meest recente timeframe en horizontale weerstand tussen 1953,66 en 1959,34.

    Dafgrafiek XAU/USD (Bron: Stone X & TradingView)

    xau usd goud gold tradingview

    Probeer een gratis trading demo van het NanoTrader platform

    De eerste steun ligt bij de vorige highs bij 1877,16. Daaronder kan de prijs terugvallen naar de bovenste dalende trendlijn van de lange-termijn driehoek nabij en de laagste koersen van 15 februari nabij 1844,61. Het volgende steunniveau ligt pas bij het 50-daags voortschrijdend gemiddelde bij 1815,62 (zie dagelijks).

    4 uurs grafiek USD/RUB (Bron: Stone X & TradingView)

    xau usd tradingview analyse

    Probeer een gratis trading demo van het NanoTrader platform

    De sporadische krantenkoppen die vanochtend uit de markten kwamen, hebben voor heel wat onzekerheid gezorgd rond de situatie Rusland/Oekraïne. Verwacht dat de krantenkoppen zullen aanhouden. De markten hebben een sterke hekel aan onzekerheid en daarom is goud hoger bewogen. Dat kan echter allemaal veranderen wanneer de volgende krantenkop op de radio komt. Traders moeten voorzichtig zijn tijdens onzekere gebeurtenissen en een goed risicobeheer hanteren.






    "Intelligent investeren is investeren in waarde - meer verwerven dan waar je voor betaalt.
    Je moet het bedrijf waarderen om het aandeel te kunnen waarderen."


    - Charlie Munger -
    Last edited by SignalRadar; 18-02-2022, 13:49.
Working...
X