11. Voordelen van CFD's

De transactiekosten zijn laag

De transactiekost om te handelen via CFD's is laag. Voor een transactie ter waarde van € 10.000 in aandelen, betaalt een belegger enkel 0,07% op € 10.000 = € 7. Op een transactie op een index of grondstoffen betaalt de belegger enkel € 3 ongeacht de grootte van de positie.

Op CFD's is geen beurstaks verschuldigd daar CFD's contracten zijn, die buiten de beurs om verhandeld worden.De hefboom

De CFD belegger handelt met een hefboom. Om een CFD positie in aandelen te verhandelen heeft hij  maar een 10% tot 20% van de onderliggende waarde nodig op zijn rekening. Dit heet margin. Op een index of grondstoffen is vaak maar 0,5% tot 2% vereist. De belegger kan met zijn kapitaal dus behoorlijk grote posities innemen en aldus meer winst maken ... maar anderzijds neemt hij ook meer risico. Kortom, de belegger kan grotere posities innemen dan hij geld op zijn rekening heeft. Anderzijds is het ook af te raden te grote posities in nemen.

A la hausse of à la baisse handelen

De belegger kan posities innemen op opwaartse koersbeweging alsook op een neerwaartse. Hij kan dus long en short posities innemen. Bij short selling verkoopt de belegger de positie eerst met de bedoeling deze later weer in te kopen om zo op de daling winst te realiseren. Short gaan op gewone aandelen is voor particulieren nagenoeg onmogelijk, maar via CFD’s is het net zo makkelijk als longposities innemen.Een groot aanbod

CFD’s beperken zich niet tot aandelen of een aantal indices. Er zijn CFD’s voor heel wat andere produkten zoals valuta, grondstoffen zoals goud, zilver en aardolie waarop de belegger eveneens kan handelen.

Met een stop-loss zijn de verliezen beperkt

De CFD belegger handelt met een hefboom. Hij kan extra winnen met een hefboom maar kan ook forser verliezen. Op CFD posities kan de belegger een stop-loss plaatsen. Indien op een bepaald moment het verlies dermate oploopt, dat de CFD rekening onvoldoende dekking (margin) heeft om de positie aan te houden, dan wordt de positie automatisch afgesloten. 

Geen einddatum

In tegenstelling tot bij opties of futures kennen CFD’s geen vaste vervaldatum. De trader kan de CFD positie zo lang aanhouden als hij zelf maar wil. Let wel, op CFD posities is overnight financiering verschuldigd (niet op CFDs op futures).Gratis webinars