Platina: De prijs ontwaakt

Oktober 2021. Na een lange periode van consolidatie ontwaakt de platinaprijs uit zijn sluimering. Medio september werd het edele en industriële metaal nog verhandeld tegen prijzen rond 900 US dollar per troy ounce. Intussen wordt platina verhandeld tegen 1.035 US dollar per troy ounce, ongeveer 15% boven het laagste niveau van het jaar (sins september).

Evenals het aanzienlijk duurdere palladium (momenteel ongeveer 2.170 USD per troy ounce), is platina nodig voor de productie van katalysatoren. Momenteel hebben beide metalen te lijden onder de zwakke vraag vanuit de automobielindustrie. Dit wordt sterk beïnvloed door het wereldwijde tekort aan chips, dat productieonderbrekingen of -stops in de auto-industrie tot gevolg heeft.Aan de vraagzijde is er licht aan het eind van de tunnel. Insiders uit de industrie verwachten dat de wereldwijde autoproductie volgend jaar met twaalf procent zal toenemen. Dit zou een positieve invloed moeten hebben op de prijs van beide metalen. Platina zou deze keer echter een groter prijspotentieel kunnen hebben dan palladium. Verschillende marktwaarnemers gaan er thans van uit dat bij de produktie van katalysatoren het duurdere palladium in gelijke mate zal worden vervangen door platina, dat slechts ongeveer half zo duur is. Dit zou betekenen dat de platinamarkten vanaf 2023/24 in een aanbodtekort zouden kunnen geraken, wat de platinaprijs een grotere stimulans zou geven dan de palladiumprijs.

Vanuit grafiekperspectief zijn er langzaam tekenen van een opwaartse trendombuiging. Indien de platinaprijs erin slaagt zich duurzaam te vestigen boven de grens van 1.050 US dollar per troy ounce, zal de neerwaartse trend die zich sinds mei heeft ingezet, een mogelijkheid worden.

CONCLUSIE:

Na maanden van prijsdalingen vertoont platina langzaam tekenen van een trendomkeer naar het noorden. Een duurzame sprong boven de grens van 1.050 US dollar per troy ounce zou vanuit een technisch perspectief een einde maken aan de neerwaartse trend.
Aanbeveling: Beleggers kunnen profiteren van de stijgende platinaprijzen met een platina ETC zonder hefboomwerking.Gratis webinars