Recent trading artikel

Tarwe: Tarwebeleggers met rijke oogst

Oktober 2021. De opleving van de tarweprijs is niet te stoppen. Halverwege de week bereikte de prijs voor Amerikaanse tarwe op de termijnbeurs van Chicago een nieuw hoogtepunt in negen jaar met 860 dollarcent per bushel. Het meest verhandelde termijncontract voor EU-tarwe klom zelfs tot een recordhoogte van 307 euro per ton op Euronext in Parijs.

Daar zijn talrijke redenen voor:

-een tekort aan aanbod
-lage en dalende voorraden 
-en - ondanks de stijgende prijzen - een gezonde vraag.Ook de Russische tarweprijzen stijgen voor de vijfde week op rij als gevolg van de sterke vraag. De markt vreest het risico van een hogere exportbelasting. Dit is reeds door de Russische regering in het spel gebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, worden de oogstwerkzaamheden in Australië bemoeilijkt door zware regenval, die de kwaliteit van de oogst aantast. Overstromingen in het westen van Canada veroorzaken ook onderbrekingen van de export.

Tegen deze achtergrond kan vanuit fundamenteel oogpunt een voortzetting van de rally worden bepleit. Uit technisch oogpunt stuit de tarweprijs echter op ernstige weerstand bij prijzen rond 900 dollarcent per bushel. Na een koersstijging van meer dan een kwart sinds half september zou de bereidheid om winst te nemen ook vrij groot moeten zijn.

CONCLUSIE:

De opwaartse trend voor tarwe is intact. De situatie op het gebied van vraag en aanbod spreekt in principe voor verder stijgende prijzen.
Aanbeveling: Gezien de recente zeer dynamische rally en kort voor de massieve weerstandszone rond 900 US cents per pond, kunnen beleggers gedeeltelijke winst nemen en een restpositie blijven aanhouden met een stop rond 766 US cents per pond.Gratis webinars