Het Doji kaarspatroon bestaat uit één kaars. Het is dus niet een patroon maar wel een kaars met een belangrijke vorm. Er zijn vier types Doji. Afhankelijk van de context en welke Doji het is, is deze kaars een indicatie van een continuation (voortzetting) patroon of een reversal (omkeer) patroon.

De Doji kaars in technische analyse

Een Doji doet zich voor wanneer de openingskoers en de slotkoers van een instrument voor de periode ongeveer (of precies) gelijk zijn. Ongeacht hoe de prijs dus evolueerde, aan het einde van de dag staan we terug op de prijs van het begin van de dag.

De Doji kaars heeft dus bijna geen lichaam. Als vuistregel wordt genomen minder dan 5% van de totale hoogte.

Er bestaan vier types Doji kaarsen. Zoals altijd bij de kaarsen die uit Japan kwamen overwaaien, hebben ze mooie namen.
  • Als er een lange wiek boven het lichaam is, is het een grafsteen doji
  • Als er een lange wiek onder het lichaam is, is het een libel doji
  • Als de wieken aan beide zijden lang zijn, is het een langbenige doji
  • Als er helemaal geen wieken zijn (zeer zeldzaam), is het een vier-prijzen doji
De meest courante Doji kaarsen zijn de grafsteen en de libel.

Doji kaarsen in technische analyse.

Wat kun je uit een Doji afleiden?

De vorm op zich vertelt een verhaal. Neem de libel Doji. De markt opent aan een prijs x, stijgt veel en daalt bijna niet gedurende de dag. Aan het einde van de dag staat de markt terug rond de prijs x. De markt was dus sterk maar kon toch niet aan een hogere koers stand houden. Of neem de langbenige Doji. De langbenige Doji duidt op onbeslistheid. De markt gaat ongeveer even veel naar boven en naar beneden maar staat op het einde van de dag terug op zijn beginpunt. De markt kon niet beslissen welke richting in te slagen.

Een Doji op zichzelf zegt echter niet noodzakelijk veel. Wanneer ze in hun context geplaatst worden, kunnen ze echter zeer nuttig zijn.

Stel, bijvoorbeeld, dat je een grafsteen ziet ontstaan tijdens een uptrend. De hoge, bovenste wiek geeft aan dat de bull-run aan het begin van de dag werd voortgezet, maar het dunne lichaam betekent dat verkopers het overnamen voor het einde van de dag. De marktprijs kon dus niet verder klimmen. Het is mogelijk dat de markt de volgende dag daalt.

"Ideas without action are worthless."

- Harvey Mackay