Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Gedragseffecten: Bias blind spot
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Gedragseffecten: Bias blind spot

  De blinde vlek is in feite de "ergste" van alle gedragseffecten. Het wordt ook wel bias blindness, introspectieve illusie of bias bias genoemd. Dit verwijst naar een zelfbedrog dat gebaseerd is op de veronderstelling dat er wel degelijk verstorende gedragseffecten bestaan, maar dat alleen alle andere marktdeelnemers daaraan zijn blootgesteld. Men denkt dat men een uitzondering is en niet onderhevig aan deze effecten. Maar dit is juist een misvatting.
  Behaviour PNG
  De doorslaggevende factor voor de bias blind spot is dus dat wij onze eigen beoordelingen als objectief beoordelen en geloven dat wij minder dan anderen worden beïnvloed door vervormende gedragseffecten. Tegelijkertijd zijn we snel geneigd om dergelijke gedragseffecten bij andere mensen of in de markt vast te stellen. Dit perspectief is positief voor ons zelfvertrouwen, maar leidt juist daarom tot blindheid voor gedragseffecten zoals zelfoverschatting, die we dan niet herkennen.

  Een gezonde basishouding is dat wij mensen uiteindelijk allemaal op dezelfde manier functioneren, vooral in extreme situaties. En die doen zich steeds weer voor in de vorm van euforie en paniek op de markten. Gedeeltelijk omdat iedereen denkt er geen last van te hebben (alvorens zelf te kopen uit hebzucht tijdens een rally en te verkopen uit angst tijdens een crash). Dit is precies de reden waarom de typische gedragseffecten uiteindelijk bestaan - omdat iedereen er in meer of mindere mate door wordt getroffen.

  Eén manier om je bewust te worden van de blinde vlekken is om onszelf in bepaalde situaties mentaal van buitenaf te bekijken. Vanuit dit perspectief zien we onszelf meer als een vreemdeling, in wie plotseling bepaalde gedragskenmerken herkenbaar zijn die we van binnenuit niet zouden hebben opgemerkt.​

  "We willen onszelf als winnaars zien, maar succesvolle handelaren richten zich altijd op hun verliezen."

  - Peter Borish -​
  Last edited by Leren traden; 31-10-2022, 16:10.
Working...
X