Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De meest voorkomende fouten: trends negeren
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • De meest voorkomende fouten: trends negeren

  We hebben de 2 grootste fouten al afgevinkt: te grote posities en handelen zonder stops. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waarbij "goed" of "fout" echter meer afhangt van de verhandelde strategie. Een van die fouten is het niet of onvoldoende rekening houden met de huidige trend.

  In principe hebben trends de neiging zich voort te zetten in plaats van om te keren. Deze observatie heeft geleid tot beurswijsheden als "Vecht niet tegen de trend. De trend is je vriend.". Om van trends te kunnen profiteren, moeten deze eerst (tijdig) worden herkend. Daartoe zijn er verschillende mogelijkheden van technische analyse en grafiekanalyse:
  • Technische analyse: Bewegende gemiddelden (bv. over 200 en 50 periodes), oscillatoren met overbought of oversold zones (bv. RSI).
  • Grafiekanalyse: opeenvolging van stijgende of dalende pieken en dalen, trendlijnen, trendkanalen
  Als er geen duidelijke trend vastgesteld kan worden, is er sprake van een zijwaartse fase. Dit betekent echter niet automatisch dat er helemaal geen trends zijn in de geanalyseerde markt. Deze kunnen zeker op kortere of langere termijn lopen. Traders moeten daarom altijd rekening houden met verschillende grafiekinstellingen om de marktkrachten in het kader van hun strategie correct te kunnen beoordelen.

  Even belangrijk als de richting is de sterkte van de trend. Dit geldt niet alleen voor trendvolging maar ook voor mean-reversion strategieën. Het maakt een aanzienlijk verschil of men handelt met of tegen een zwakke, minder dynamische trend of met of tegen een sterke, volumineuze trend. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de volatiliteit van de beweging om bijvoorbeeld stops en koersdoelen goed te kunnen plaatsen.

  Maar wat is de reden dat handelaren de trend niet volgen? Daar zijn verschillende antwoorden op mogelijk. Ten eerste denken veel marktdeelnemers in termen van "goedkoop" en "duur". In een uptrend geloven zij dat de prijzen nauwelijks verder kunnen stijgen - en omgekeerd in een downtrend. Een andere reden zou kunnen zijn dat zij slechts één tijdniveau analyseren en dus de trends op lagere of hogere grafiekniveaus missen.


  B1) Downtrend op de 5-minuten grafiek

  De intraday grafiek toont een duidelijke downtrend waar elke long poging snel mislukte
  DAX  B2) Opwaartse trend op de 60-minuten grafiek

  Op een hoger tijdsniveau, de 60-minuten grafiek, is de downtrend uit figuur 1 tot nu toe slechts een terugval in de overkoepelende uptrend en zou een long opportunity kunnen betekenen. Zowel trendvolgende als mean-reversion traders moeten altijd rekening houden met ten minste één lager en één hoger tijdniveau ten opzichte van hun hoofdgrafiek.​

  DAX 60 min

  TRADE EUR/USD met deze gratis demo  "Moed leerde me hoe erg een crisis ook wordt... elke goede investering betaalt zich uiteindelijk terug."

  - Carlos Slim Helu -
Working...
X