Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Grafiekanalyse voor Handelaren: Draaipunten
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Grafiekanalyse voor Handelaren: Draaipunten

  Draaipunten zijn een klassieker. Zij werden reeds ontwikkeld en gebruikt toen de handel nog volledig op de vloer plaatsvond. Dit was mogelijk omdat de nodige berekeningen gemakkelijk uit te voeren zijn en dus voor elke handelaar gemakkelijk toegankelijk zijn.

  Pivots worden berekend op basis van dagkoersen. Hun locatie en de afstanden tussen de afzonderlijke niveaus hangen af van het bewegingsbereik van de vorige dag. Laten we eens kijken naar een voorbeeld in de DAX van 22 mei 2017. De vorige handelsdag had de volgende waarden in de spotprijs:

  Hoog (H): 12.658,55
  Slot (C): 12.638,69
  Laag (L): 12.596,92

  In de eerste stap wordt daaruit het centrale draaipunt (P) berekend. Dit is het gemiddelde van de hoogste, sluitings- en laagste koers en is in dit geval 12.631,39 punten. Op basis van de pivot kunnen nu weerstands- en steunniveaus worden berekend:

  Weerstand 2: P + (H - L) = 12,693
  Weerstand 1: 2P - L = 12.666
  Steun 1: 2P - H = 12.604
  Steun 2: P - (H - L) = 12.570

  Voor de berekening moeten de contante koersen worden gebruikt. Deze vormen een uniforme gegevensbasis die door handelaren op verschillende tijdsniveaus wordt gebruikt. De prijzen op het CFD-handelsplatform kunnen licht afwijken en enkele verschuivingen veroorzaken. Als alternatief kunnen natuurlijk ook pivots worden berekend op de future als dit als handelsinstrument wordt gebruikt.

  In de daghandel zijn draaipunten een nuttig instrument. Ze bieden mogelijke gebieden van weerstand en steun, wat ze interessant maakt als instapniveaus voor omkeringen op korte termijn en als koersdoelen voor bestaande posities. Of wanneer een pivot wordt overwonnen, kan een verdere koersstoot plaatsvinden in de zin van een uitbraak.

  Pivots zijn vaak relevant na sterke bewegingen. Dit geldt vooral wanneer de koers momentum verliest en in een "vacuüm" ligt, d.w.z. dat er geen andere technische niveaus kunnen worden geïdentificeerd. De kans is dan ook groot dat veel andere marktdeelnemers ook naar het pivotniveau kijken en daar reageren.

  Handelaren moeten echter voorzichtig zijn: Wie elk draaipuntniveau wil verhandelen, zal verliezen lijden. Net als bij Fibonacci retracements is de self-fulfilling prophecy de beste verklaring voor de werking van de techniek. Toch, of juist daarom, is het belangrijk selectief te zijn en alleen de beste kansen te benutten.

  Draaipunten zijn ook relevant voor technische analyses. Hoe verder de koers verwijderd is van het centrale draaipunt, hoe meer de belangen van traders op hogere tijdsniveaus in het vizier komen. Als de koers na een aanzienlijke afwijking opwaarts of neerwaarts draait en op dezelfde dag terugkeert naar het centrale draaipunt, werd de beweging niet gesteund door beleggers op langere termijn.

  B1) Pivotsteunsignaal op de DAX

  Pivots werden deze dag verschillende keren benaderd. De tweede weerstand lag op 12.693 punten en werd niet bereikt. De eerste weerstand (R1) werd doorbroken en vervolgens opnieuw getest. De eerste steun (S1) werd ook gebroken en vervolgens opnieuw getest. Toen draaide de DAX precies op de tweede steun (S2), na al 120 punten te zijn gedaald vanaf het hoogtepunt. De setup had goede kansen op succes, want er waren geen andere relevante steunen onder de low van de vorige dag (12.597) tot de laatste swing low op 12.490 punten, dus potentieel konden veel traders reageren op het S2-niveau.​

  "Pivotpoints" in de Dax 40

  Dax

  "Ik geloof in analyse en niet in voorspelling"

  - Nicolas Darvas -​​​
  Last edited by Leren traden; 19-10-2022, 18:27.
Working...
X