Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Technische Analyse - De Reversal Bar, een belangrijk patroon
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Technische Analyse - De Reversal Bar, een belangrijk patroon

    Omkeringsbalken komen vrij vaak voor in grafieken op alle tijdsniveaus. Het belangrijkste voor traders is: hoe hoger het tijdniveau, hoe groter de betekenis van de omkeerbalk. Dagkaarsen zijn dus belangrijker dan uurkaarsen, en uurkaarsen zijn zeker belangrijker dan omkeerbalken op een 5-minuten grafiek.

    Wat zijn omkeerbalken?


    Een reversal bar ontstaat wanneer de koers boven of onder de high of low van de vorige candle komt en dan omkeert. Zij zijn vooral significant wanneer zij zich voordoen na een langdurige eerdere trend. Vaak wordt de kaars veroorzaakt door traders die een positie in die vorige trend afsluiten. De reversal bar betekent niet noodzakelijk dat de trend omkeert, maar hoe groter de vorige beweging was, hoe waarschijnlijker een mogelijke correctie wordt. In het beste geval wordt de hele vorige beweging gecorrigeerd.

    Markten waar reversal bars vaak voorkomen


    Omkeringsbalken komen natuurlijk in alle markten voor. Toch zijn er markten die door hun aard voorbestemd zijn voor omkeerbalken. Een van die markten is de oliemarkt, met name de Amerikaanse olie of de WTI future. Hier komen zeer vaak zogenaamde spikes of reversal bars voor. Ook in de Dax kan dit verschijnsel van tijd tot tijd worden waargenomen. Maar vooral op de forexmarkten komt een snelle trendomkering steeds weer voor.

    WTI, uurgrafiek


    In deze uurgrafiek van WTI van 10-15 januari 2013 zien we drie voorbeelden van omkeerbalken die het begin aankondigden van een trendverandering. Elk van deze kaarsen werd voorafgegaan door een belangrijke beweging die vervolgens werd beëindigd door de omkeerbalk. Deze trendwijzigingen kunnen door een handelaar winstgevend worden verhandeld. Stopbescherming moet iets onder de low van de omkeerkaars liggen. Het instappen in de positie gebeurt nadat de uurkaars is voltooid. Dit resulteert gewoonlijk in aantrekkelijke risico-batenverhoudingen van 1 tot 2 of meer.

    WTI

    DAX, uurgrafiek


    Deze reversal bar in de ochtendhandel van de DAX op 22 januari 2013 is waarschijnlijk een klassiek voorbeeld van een trendbreuk in de ochtend. Nadat de markt in het eerste uur van de handel ruim 80 punten was gedaald, vond een quasi definitieve sell-off plaats, die de DAX nog eens 20 punten naar beneden duwde. Hier verschenen onmiddellijk de eerste kopers en dreven de DAX weer 20 punten hoger. Dit creëerde een omkeerbalk die door een daghandelaar kon worden uitgebuit. Ook hier moet de invoer gebeuren via een marktorder na de voltooiing van de kaars. De stop loss moet iets onder de dagelijkse low worden geplaatst.

    DAX

    EUR/USD, uurgrafiek


    Reversal bars komen ook vaak voor in de EUR/USD. In het eerste voorbeeld werd een uiterst aantrekkelijke risico-batenverhouding gecreëerd. Als de stop iets boven de reversal bar werd geplaatst (ongeveer 20 pips), kon een winst van ruim 200 pips worden gemaakt.

    EUR/USD

    Zilver, dagelijkse grafiek


    Reversal bars kunnen worden gebruikt als een instapsignaal, maar ze dienen ook als een waarschuwingssignaal voor traders die in de vorige beweging hebben geïnvesteerd. In dit geval zien we de bullmarkt in zilver van begin 2011, die abrupt werd beëindigd door een duidelijke reversal bar. Een paar dagen later kelderde de zilverprijs met ruim $24 in slechts 4 dagen.

    Silver





    “Armoed is geen schande – rijkdom evenmin”

    - Curt Goetz -​
Working...
X