Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De belangrijkste markten voor traders: Goud
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • De belangrijkste markten voor traders: Goud

  Goud is waarschijnlijk de oudste belegging ter wereld. Duizenden jaren geleden al waardeerden de mensen het gele edelmetaal en verwerkten zij het in waardevolle kunstvoorwerpen. Goud werd meer dan 2000 jaar geleden ook al gebruikt als betrouwbaar betaalmiddel in de vorm van munten. Het is altijd beschouwd als een "veilige haven" in tijden van crisis en speelde een overeenkomstige belangrijke rol in de economie.

  GoudIn het verleden werd ons monetaire systeem gedekt door goud. Je kon bankbiljetten inwisselen - dat was althans de belofte van de centrale banken - voor fysiek goud. Vertrouwensvaluta's, zoals we die nu hebben, leidden daarentegen tot inflatie, vooral in hun beginperiode, zoals in Duitsland in de jaren twintig of in de VS in de jaren zeventig.

  Een oud beurs adagium zegt dat goud inflatie "ruikt". Als geld in waarde daalt, stijgt de goudprijs dienovereenkomstig wanneer de rentevoeten in vergelijking te laag zijn. Dit betekent dat goud uiteindelijk reageert op de voor inflatie gecorrigeerde rentevoet (reële rentevoet). Bovendien wordt de prijs beïnvloed door de indekkingsactiviteiten van goudproducenten en -speculanten, die kunnen worden geanalyseerd aan de hand van de gegevens van de "Commitment of Traders" (CoT).

  Wie in goud belegt, moet op de wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar letten. Aangezien goud in dollars wordt genoteerd, heeft een sterkere dollar bij een ongewijzigde goudprijs een positief effect op beleggers in euro's en vice versa. Sommige beleggers kijken ook expliciet naar de prijsontwikkeling van goud in euro's of andere valuta's om trends te analyseren. Beschouwt men goud daarentegen als zijn eigen "munt", dan zijn de wisselkoersen ongeldig, omdat de waarde ervan als constant wordt gemeten en de prijsschommelingen alleen worden toegeschreven aan de trustvaluta's.

  Beleggen in gouden munten is ook interessant. Het voordeel hierbij is dat de kleine coupure in geval van een echte crisis veel praktischer is dan een grotere staaf of een derivaat op goud zonder fysiek eigendom. Als alternatief kunnen beleggers hier ook zilveren munten gebruiken. Hoewel zilver in de eerste plaats belangrijk is als industrieel metaal, maakt de lagere waarde de denominatie in muntvorm nog praktischer dan goud.

  Goud biedt ook voordelen als handelsinstrument in de portefeuille: Over het geheel genomen is de correlatie van de prijstrend met andere markten over langere perioden betrekkelijk gering. Dit biedt de mogelijkheid tot diversificatie - hetgeen vanzelfsprekend alleen voordelig is indien de desbetreffende handelsstrategie op zichzelf een positieve verwachte waarde heeft.

  B1) Weekgrafiek van goud


  De grafiek toont de prijsontwikkeling van goud sinds 2012. De prijs ging gebukt onder de sterke dollar - in euro's was de goudprijs al sinds begin 2014 aan het stijgen.

  Goud

  "We willen onszelf als winnaars zien, maar succesvolle handelaren richten zich altijd op hun verliezen."

  - Peter Borish -
Working...
X