Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Boekbespreking - Hoe ik 2.000.000 in de aandelenmarkt verdiende
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Boekbespreking - Hoe ik 2.000.000 in de aandelenmarkt verdiende

  Een Hongaar op de vlucht ...


  Het is zeker een van de meest spectaculaire verhalen van Wall Street, verteld door een van de belangrijkste spelers zelf, Nicolas Darvas. Een van de vele succesvolle speculanten van Hongaarse afkomst (* 1920, + Parijs 1977). Hij studeerde economie aan de universiteit van Boedapest, maar ging tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Istanbul, waar hij met zijn halfzuster Julia Darvas naartoe was gevlucht. Samen met haar leerde hij dansen en uiteindelijk verwierf hij de Turkse nationaliteit.

  Darvas

  De geboorte van een speculant


  Het paar kwam uiteindelijk naar de Verenigde Staten in 1951 en begon op te treden in het openbaar als een professioneel danspaar. Ze waren erg in trek over de hele wereld en traden zelfs op met Judy Garland en Bob Hope in 1953. Precies in die tijd werd Darvas beloond met een aandelenpakket ter waarde van $3.000 in plaats van een salaris voor een dansvoorstelling. Hij gaf er echter niet veel om, maar even later ontdekte hij dat zijn aandelen sterk in waarde waren gestegen. Een winst van $8.000 was gemaakt ... de geboorte van een speculant.

  Een moeilijke start


  Het leven van een beroepsdanser is vooral een kwestie van wachten tussen verschillende optredens. Darvas gebruikte de tijd om te lezen en verslond maar liefst 200 boeken over de beurshandel en zoals elke beginneling probeerde hij eerst tips die hij van vrienden kreeg. Hij probeerde aanbevelingen van makelaars uit en controleerde de koers-winstverhouding van zijn aandelen. Maar dit alles leidde niet tot het gewenste resultaat.

  Beurs 2 weken vertraging


  Omdat hij constant onderweg was, raakte zijn beursinformatie snel verouderd. Hij las het tijdschrift "Barron", dat wekelijks statistieken over bedrijven publiceerde. En dit tijdschrift verscheen ook meestal met een vertraging van een week. Maar het was juist deze "vertraagde informatie" die Darvas ertoe bracht om de schommelingen van de aandelen zorgvuldig te bestuderen en zijn privé Darvas Box Theorie te ontwikkelen, die hem uiteindelijk het succes zou brengen dat hij wenste. Het was een proces van vallen en opstaan, maar zijn consequent volgehouden systeem leverde hem in korte tijd meer dan 2 miljoen US dollar op. Een onvoorstelbaar groot bedrag voor die tijd!

  Een multi-talent


  De Darvas methode heeft tot op de dag van vandaag veel fans in de beursfamilie. Veel speculanten verwijzen naar Darvas' boek en methode wanneer zij het geheim van hun succes willen verklaren. Darvas was zelf actief op de aandelenmarkt van 1952 tot de jaren 1960. Maar hij was blijkbaar een echt multi-talent. Naast zijn beroep als danser loste hij kruiswoordraadsels op, was hij tenniskampioen, investeerde hij zijn winst met veel succes in onroerend goed, dat hij op verschillende plaatsen in de wereld kocht, en werd hij tenslotte een bestsellerauteur. Van zijn boek werden alleen al in het eerste jaar na publicatie 400.000 exemplaren verkocht.

  “Ik haatte elke minuut van de training, maar ik dacht, geef niet op, lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen.”

  — Muhammad Ali
Working...
X